Dostupni linkovi

Inspekcije pojačale kontrole cijena hrane i goriva u Federaciji BiH


Sarajevska tržnica (Arhivska fotografija)
Sarajevska tržnica (Arhivska fotografija)

Uprava za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 28. februara vrši inspekcijske nadzore cijena hrane i marži u ovom BiH entitetu.

Kako su saopćili iz Uprave, naročito se to odnosi na cijene i marže osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera kao i nafte.

Odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt, svježa jaja, šećer kristal bijeli, sol za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast.

Na listi su i sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta.

Građane su pozvali da sve uočene nepravilnosti prijave ovoj upravi.

''Apelujemo na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena uslijed povećane potražnje biti sankcionirane'', izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

U BiH je registrirana povećana potražnja za robama široke potrošnje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prosječna neto plata u BiH iznosi 503 eura. Oko 714.000 bh. državljana prima penziju. Prosječna penzija u FBiH iznosi oko 245 evra, u RS-u oko 215 evra, a u Brčko distriktu BiH, trećoj administrativnoj jedinici prosječna penzija je oko 188 evra.

Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske objavile su u nedjelju, 27. februara da preuzimaju upravljanje Sberbankom BiH.

Zakonodavstvo BiH daje mogućnost da se u ovakvim situacijama oduzmu glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na agencije za bankarstvo.

XS
SM
MD
LG