Dostupni linkovi

Ministri iz RS na sjednici Vijeća ministara BiH


Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana 24. februara 2022.
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana 24. februara 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je u četvrtak, 24. februara redovnu sjednicu na koju su se odazvali i ministri iz entiteta Republika Srpska na kojoj je usvojeno više, uglavnom finansijskih sporazuma te inicijativa od kojih su neke vrijedne i više stotina miliona eura.

Predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske od ljeta prošle godine ne učestvuju u radu državnih institucija na nivou BiH, uključujući Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara ''osim kad je to u interesu entiteta Republika Srpska'', kako su definirali.

Zajmovi i grantovi

Na sjednici je tako usvojena inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednom 350 miliona eura.

Tim novcem gradile bi se dvije dionice autoputa na Koridoru Vc na jugu BiH od mjesta Ovčara u općini Konjic do Mostara.

Na toj dionici je planirana izgradnja tunela kroz planinu Prenj.

Nesuđeni kilometri autoputa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Isto tako usvojena je i inicijativa o osiguranju zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) vrijednom 39 miliona eura za projekt povećanja zaposlenosti, od čega bi entitet RS dobio 15 miliona, a entitet Federacija BiH 25 miliona eura.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o grantu i amandmana na Sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. godine između njemačke razvojne banke KfV-a i Bosne i Hercegovine u iznosu od šest miliona eura za ublažavanje utjecaja COVID-19 na mikro, mala i srednja preduzeća putem Evropskog fonda za BiH.

Prijedlogom sporazuma definisan je dodatni grant Savezne Republike Njemačke u iznosu šest miliona evra.

Utvrđen je i prijedlog ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a vrijedan 17 miliona eura, od čega za projekt obnove tramvaja u Kantonu Sarajevo je namijenjeno deset miliona, a nabavku adaptivnog upravljanja saobraćajem sedam miliona eura.

Sarajevsko tramvajsko stajalište zvano čežnja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Usvojena je i inicijativa o zaključivanju ugovora o zajmu vrijednom 20 miliona eura između BiH i EBRD-a za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, kod Sarajeva.

Utvrđen je i prijedlog ugovora o grantu Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), vrijedan 2,5 miliona evra za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta. Ovaj projekat finansira se i ranije ugovorenim zajmom EBRD-a vrijednim pet miliona evra.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine iz tekuće rezerve za period januar - mart 2022., od čega oko 100.000 eura za korekciju plata u Tužilaštvu BiH te oko 42.000 eura za izmirenje određenih naknada za stručno osoblje.

Donesena je i odluka o da će visina regresa za godišnji odmor zaposlenim u institucijama BiH iznositi oko 150 eura te dati nekoliko saglasnosti za imenovanja.

Bojkot iz RS-a i prekidi bojkota

Bojkot institucija BiH od strane predstavnika iz Republike Srpske je započet nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH čime je zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i drugih ratnih zločina.

Vijeće ministara BiH, na čijem čelu je Zoran Tegeltija, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, održalo je i nakon toga nekoliko sjednica.

Na njima je, između ostalog, produženo i privremeno financiranje institucija BiH, budući da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije izglasala državni budžet za 2021. i za 2022. godinu.

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), iz RS su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović (SNSD) te ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (Demokratski narodni savez – DNS).

Ministri iz entiteta Federacija BiH su ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH), ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH) i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ BiH).

Tu su i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (Stranka demokratske akcije – SDA), ministar sigurnosti Selmo Cikotić (SDA) i ministar odbrane Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF).

Predstavnici iz RS-a su učestvovali i na sjednicama Parlamentarne skupštine BiH kako bi glasali za sporazume o finansijama i o graničnim prijelazima sa Srbijom.

Na jednoj od sjednica su, nakon inicijative predsjedavajućeg Tegeltije, glasali i za smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića nakon što je on prolongirao zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, ali je većina zastupnika bila protiv.

XS
SM
MD
LG