Dostupni linkovi

BiH na privremenom financiranju do aprila 2022.


Sjednica Vijeća ministara BiH održana 4. novembra 2021.
Sjednica Vijeća ministara BiH održana 4. novembra 2021.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u četvrtak, 30. decembra Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - mart 2022.

Za financiranje institucija BiH u tom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249 miliona maraka ili blizu 128 miliona eura. To predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za financiranje institucija BiH za 2020. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Bosna i Hercegovina nije usvojila budžet za proteklu 2021. kao ni za iduću 2022. godinu. Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 7. jula, posljednjoj na kojoj su sudjelovali i zastupnici svih stranaka iz entiteta Republika Srpska, usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, ali samo u prvom čitanju.

Zakonodavni proces u BiH predviđa drugu komisijsku fazu. Potom slijedi glasanje o zakonu u Zastupničkom domu u drugom čitanju kad se razmatraju eventualni amandmani na zakon. Potom slijedi ista procedura u drugom, Domu naroda BiH Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Glasaju samo za odluke, kako su naveli, koje su u interesu građana Republike Srpske.

Državne institucije novac koriste na temelju odluke Vijeća ministara BiH o privremenom financiranju. Ono ne podrazumijeva nikakve nove troškove ili ulaganja u odnosu na posljednji usvojeni budžet iz 2020.

XS
SM
MD
LG