Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila budžet, obezbijeđena sredstva za eventualne troškove vraćanja nadležnosti


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 10. decembar 2021.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 10. decembar 2021.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u srijedu, 15. decembra, po hitnom postupku Prijedlog budžeta ovog bh. entiteta za 2022. godinu koji iznosi 4,024 milijarde maraka (oko 2,01 milijarde evra).

Veći je za osam miliona maraka (četiri miliona evra) od rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu.

Ministarka finansija RS, Zora Vidović u završnoj riječi je rekla da u budžetu postoje obezbijeđena sredstva za eventualne troškove ako naredne godine na snagu stupe akti o „vraćanju nadležnosti“ prenesenih na nivo BiH, te ako budu osnovane entitetske institucije u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosuđa i vojske.

Skupština RS usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prijenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

Tokom rasprave o Prijedlogu budžeta RS u srijedu, poslanici skupštinske opozicije naveli su da je teško komentarisati budžet u svjetlu zaključaka koji predviđaju istupanje RS iz sistema indirektnog oporezivanja na nivou BiH.

„Ako ćete te poštovati zaključke, mi smo to morali vidjeti iz ovog budžeta, tamo od maja da vidimo kakva je projekcija. Na stavci budžetska rezerva nema onoga što je premijer rekao za nove institucije. To je smiješna cifra za institucije koje ste predvidjeli sa zaključcima sa prošle posebne sjednice“, ocijenila je Jelena Trivić, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u NSRS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković rekao je tokom obraćanja da žele pomoći boračkoj populaciji u RS, te da će invalidnine kao i borački dodatak rasti.

On je naveo da je budžet Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite za 2022. godinu manji u odnosu na rebalans budžeta za 2021. godinu za oko 10 miliona KM (5 miliona evra), ali da je taj rebalans, u odnosu na budžet za prošlu godinu, veći za 31 milion KM (15,5 miliona evra).

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović rekao je da je ta stranka podnijela tri amandmana na prijedlog budžeta i traže da planirana sredstva za borački dodatak budu povećana skoro tri puta. Dodao je da je povećanje plata i rasterećenje privrede planirano za iduću godinu dobar signal.

"Potrebno je boriti se za nova radna mjesta i investicije, te povećati subvencije za domaću privredu", rekao je Radović.

Poslanicima se obratio i generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković , koji je poručio da je važno što se predloženim budžetom planira povećanje plata – iako nisu zadovoljni u odnosu na svoje zahtjeve.

Prema predloženim izmjenama zakona, povećanja plate će iznositi od 45 do 90 KM (od 22 evra do 45), ali sindikat će tražiti da se u narednoj godini zarade još više povećaju s obzirom na inflaciju i rast troškova života.

Na dnevnom redu NSRS su, po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

XS
SM
MD
LG