Dostupni linkovi

Dom naroda Federacije BiH usvojio 'korona zakon'


Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je, u ponedjeljak, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed pandemije korona virusa, nazvan „korona zakon“.

Zakon je 23. aprila usvojio i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu oko 240 KM (120 eura) mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. godine i svaki naredni mjesec.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 milijuna KM (250 milijuna eura) u fondu za stabilizaciju privrede.

„Od četiri do šest mjeseci je provodiv zakon, a poslije toga će uslijediti nove mjere koje su znatno strukturiranije i na kojima se trenutno radi“, kazao je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, obrazlažući kako su ovim zakonom planirali pomoći privrednicima.

Osim subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, zakon predviđa obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Zakon propisuje i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Nakon što je zakon usvojen u oba doma (Predstavnički i Dom naroda) stupa na snagu objavom u Službenom listu FBiH.

XS
SM
MD
LG