Dostupni linkovi

Otkazana sjednica Vijeća ministara BiH zbog Dana žalosti


Mjesto gdje je ukopana 71 žrtva stradala nakon granatiranja Tuzle 25. maja 1995. godine.
Mjesto gdje je ukopana 71 žrtva stradala nakon granatiranja Tuzle 25. maja 1995. godine.

Ministri iz reda bošnjačkog naroda obavijestili su predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjanu Krišto da u četvrtak, 25. maja nisu u mogućnosti prisustvovati zakazanoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, ministri nisu došli na sjednicu zbog 25. maja koji je proglašen Danom žalosti na teritoriji bh. entiteta Federacija BiH.

Tog dana granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtila je 71 osobu. Među žrtvama je najviše mladih koji su u prosjeku imali 24 godine. Na Kapiji u Tuzli ranjeno je više od 150 osoba.

"Razlog je današnji Dan žalosti, Kapija. I ako ništa drugo, mi Bošnjaci možemo tako da obilježimo Dan žalosti, mi koji smo u Vijeću ministara", kazao je Hurtić za RSE.

Predsjedništvo BiH uputilo je zahtjev Vijeću ministara BiH dan ranije da proglasi 25. maj Danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Protiv ove odluke je bila predsjedavajuća Željka Cvijanović.

Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave BiH na pola koplja, zabranjeni su kulturno-zabavni programi na javnim mjestima, dok su mediji dužni uskladiti i prilagoditi svoje sadržaje.

Za zločin na Kapiji odgovarao je i pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, komandant Taktičke grupe "Ozren", koji je uoči izricanja pravosnažne presude pobjegao u Beograd gdje živi slobodno.

Sud BiH je 2009. osudio Đukića na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, između ostalog i zato što je naredio granatiranje tuzlanske Kapije.

Đukić je 2014. pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu. Iste godine, ta zatvorska kazna mu je preinačena na 20 godina, ali je on u to vrijeme već otišao u Srbiju na liječenje.

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je 2014. godine međunarodnu potjernicu za Đukićem. Srbijansko pravosuđe odlučilo je da ga neće izručiti Bosni i Hercegovini, jer je državljanin i Srbije, a Srbija svoje državljane ne izručuje.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić u četvrtak je pozvao Srbiju da BiH izruči Đukića.

"Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bh. pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo. Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima", istakao je Nikšić u poruci na Facebooku.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi se postupak za priznanje i izvršenje pravosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića.

XS
SM
MD
LG