Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH traži dan žalosti za stradale na Tuzlanskoj kapiji


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić (lijevo), predsjedavajuća Željka Cvijanović i Denis Bećirović, Sarajevo, novembar 2022. godine
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić (lijevo), predsjedavajuća Željka Cvijanović i Denis Bećirović, Sarajevo, novembar 2022. godine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) zadužilo je 24. maja Savjet ministara BiH da donese odluku da se 25. maj proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini u znak sjećanja na dan kada je u eksploziji granate 1995. godine u Tuzli stradala 71 osoba.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Zaključak je usvojen na vanrednoj sjednici održanoj na Bećirovićev zahtjev u srijedu, 24. maja.

Za zaključak su glasali Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović glasala protiv.

Među stradalom 71 osobom od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (RS) 25. maja 1995. godine u 20.55 sati na Tuzlanskoj najviše stradalih su mladi, koji su u prosjeku imali 24 godine. Ranjeno je više od 150 osoba.

Vlada Federacije BiH je prošle sedmice proglasila 25. maj danom žalosti za ovah bh. entitet.

U Tuzlanskom kantonu, jednom od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH 25. maj je dano žalosti.

Osuđeni za zločin i dalje se krije u Srbiji

Za zločin na Kapiji pravomoćno je osuđen general Vojske RS-a Novak Đukić, komandant Taktičke grupe "Ozren", koji je uoči izricanja pravosnažne presude pobjegao u Beograd.

Sud BiH je 2009. osudio Đukića na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, između ostalog i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije.

Đukić je 2014. pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu. Iste godine, ta zatvorska kazna mu je preinačena na 20 godina, ali je on u to vreme već otišao u Srbiju na liječenje.

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je 2014. godine međunarodnu potjernicu za Đukićem. Srbijansko pravosuđe odlučilo je da neće izručiti Novaka Đukića Bosni i Hercegovini, jer je državljanin i Srbije, a ta zemlja ne izručuje svoje državljane.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi se postupak za priznanje i izvršenje pravosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića.

XS
SM
MD
LG