Dostupni linkovi

Šef diplomatije Srbije o izjavi hrvatskog kolege: Položaje manjina ne treba prikazivati neistinito


Nikola Selaković
Nikola Selaković


Važno da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji ne prikazuju u iskrivljenoj vizuri i na neistinit način, izjavio je 29. aprila ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, komentarišući izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana.

Radman je nešto ranije istog dana rekao za hrvatske medije da "status hrvatske manjine nije ni približno kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj".

Selaković je naveo da je Srbija "dosledno opredeljena" za unapredjenje odnosa sa Hrvatskom i ukazao na važnost da zajednički rad na tom pitanju dve strane "baziraju na realnim osnovama", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ukoliko je šef hrvatske diplomatije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, hteo da kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti sa hrvatskim kolegom", naveo je Selaković.

Dodao je da srpskom narodu u Hrvatskoj "dve i po decenije od završetka rata nisu u praksi dostupna prava koja su mu garantovana i Erdutskim sporazumom i zakonima Hrvatske".

"Odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj je i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizovani, diskriminisani i često stigmatizovani i tretirani kao gradjani drugog reda", izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, spisak stvari koje je Srbija uradila kako bi se Hrvati u Srbiji “osećali kao kod svoje kuće, jer oni ovde i jesu kod svoje kuće, jeste poduži”.

Dodao je da su prava Hrvata, kao i prava drugih nacionalnih manjina u Srbiji, "u skladu sa najnaprednijim evropskim tradicijama i praksom", i da je Srbija "čak, spremna da u duhu prijateljstva i poverenja dodatno unapredjuje položaj hrvatske manjine, ne zato što to od nje neko traži, već zato što je to ispravno".

"Predstavnici vlasti Hrvatske imaće u vlastima Srbije i u budućnosti partnera u naporima da se odnosi naše dve države i naroda unaprede na najviši nivo, ali sa druge strane moramo dobiti jasnu potvrdu iskrene želje naših partnera da zaista idu tim putem, jer sve češće do nas stižu sasvim suprotni signali", naveo je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske je 28. aprila prisustovao postavljanju kamena-temeljca za izgradnju Hrvatske kuće u kojoj će biti smešteno Hrvatsko nacionalno veće, Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Projekat finansira Vlada Republike Hrvatske, u iznosu od oko 350 hiljada evra.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine 0,81 odsto stanovništva u Srbiji čine Hrvati.

XS
SM
MD
LG