Dostupni linkovi

Subotica: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Hrvatske kuće


Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i u sredini predsednik DSHV-a u SU Tomislav Žigmanov.
Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i u sredini predsednik DSHV-a u SU Tomislav Žigmanov.

U Subotici na severu Srbije postavljen je kamen temeljac za izgradnju Hrvatske kuće u kojoj će biti smešteno Hrvatsko nacionalno veće, Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Projekat finansira Vlada Republike Hrvatske, u iznosu od oko 350 hiljada evra. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine 0,81 odsto stanovništva čine Hrvati.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je na ceremoniji 28. aprila da će Hrvatska kuća omogućiti još snažnije delovanje ovih institucija u ostvarivanju kulturnih, jezičkih i svih drugih prava Hrvata u Srbiji koje su od ključne važnosti za očuvanje identiteta hrvatske zajednice u Srbiji.

„Hrvatska će nastaviti ukazivati i odlučno se suprotstavljati svakom delovanju koje je protivno bilateralnom sporazumu koji je potpisan između dve države. Manjine su važna poveznica između naših zemalja, one su bogatstvo, dragulj, a pitanje prava Hrvata u Srbiji i prava Srba u Hrvatskoj ostaje za nas od ključne važnosti“, rekao je Grlić Radman.

Kako je naveo, Hrvatska vlada se zalaže za međusobno razumevanje, uvažavanje i toleranciju, kao temelj hrvatskog društva i odnosa sa susedima.

„Uveren sam da u iskrenom i otvorenom dijalogu između dve države možemo rešiti sva otvorena pitanja. Hrvatska je spremna nastaviti raditi na izgradnji dobrosusedskih odnosa između dve zemlje, što je u obostranom interesu“, rekao je Grlić Radman.

On je dodao i da su prilikom postavljanja kamena temeljca za buduću Hrvatsku kuću položena tri kamena - iz Hercegovine, Srednje Bosne i Hrvatskog Podunavlja - koje simbolizuje jedinstvo hrvatskog naroda.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Subotici Jasna Vojnić rekla je da je projektom izgradnje Hrvatske kuće započeta realizacija jednog od prioritetnijih projekata HNV-a.

„Objekat će biti 900 kvadrata, na dva sprata. Dobili smo sredstva za prvu fazu radova, oko 350 hiljada evra, koja se očekuje do kraja ove godine, ali su u toku dogovori da se u realizaciji ide dalje i da se kuća završi u što skorije vreme“, navela je Vojnić.

Ona je dodala i da je u sadašnjim prostorijama HNV-a u planu da se napravi Muzej Hrvata u Srbiji.

Tomislav Žigmanov, predsednik političke stranke koja predstavlja Hrvate u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), rekao je da je ovo veliki dan za Hrvate u Srbiji koji su, kako je istakao, okupljeni oko nekoliko reči: dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji.

„Želimo da živimo na dostojanstven način, da ne budemo objekti nikakve diskriminacije i da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze iznad prosečno plaćamo, a to je u demokratskim društvima prava mera lojalnosti“, rekao je Žigmanov.

On je poručio i da hrvatska zajednica želi biti pozitivno predstavljana u javnosti i integrisana u srpsko društvo.

„Tražimo prestanak politike isključivanja i mešanja države u identitetska pitanja. Nastojaćemo stvaranju mostova prijateljstva sa svim nacionalnim zajednicama. Želimo nastaviti živeti u Srbiji kao demokratskoj i tolerantnoj državi, da budemo most koji će povezivati u dobru Srbiju i Hrvatsku“, naveo je Žigmanov.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je ovom prilikom da će ovo biti kuća u kojoj će biti unapređen kulturni identitet Hrvata u Srbiji. Ona je istakla i da to predstavlja trajno opredeljenje Pokrajinske vlade.

XS
SM
MD
LG