Dostupni linkovi

Izglasano poverenje britanskom premijeru Borisu Johnsonu


Britanski premijer Boris Johnson izlazi iz Downing Street br. 10 u Londonu, 26. maj 2022.

Britanski premijer Boris Johnson ostaje na položaju pošto su mu poslanici njegove Konzervativne stranke potvrdili poverenje glasanjem.

Kako je saopštio Graham Brady predsednik komiteta koji je nadgledao glasanje, za Johnsonov ostanak glasalo je 211 poslanika Konzervativne partije, a za njegovu smenu njih 148. Ukupno je glasalo 359 poslanika.

Ovime Johnson ostaje lider Konzervativne stranke, a samim tim i premijer Velike Britanije. Prema sadašnjim pravilima, poslanicima torijevaca (konzervativaca) neće biti dozvoljeno da ponovo glasaju o poverenju godinu dana.

U procentima, Johnson je dobio 58,8 odsto podrške od Konzervativne stranke, dok je 41,2 odsto bilo protiv aktuelnog rukovodstva.

Svaki konzervativac je glasao. Ovaj rezultat je niži od 63 procenta koje je dobila Tereza Mej tokom svog liderskog izazova. No, BBC podseća da je bez obzira na pobedu podnela ostavku nakon nekoliko meseci, jer je smanjena podrška otežala funkcionisanje njenog kabineta.

Johnson: Veoma dobar rezultat

Upitan šta misli o činjenici da je 148 poslanika konzervativaca glasalo protiv njega a 211 za, Johnson je rekao da je generalno postignut "veoma dobar rezultat". "Ne zaboravite, kada sam prvi put bio lider Torijevske stranke, nisam dobio takvu podršku od svojih kolega u parlamentu, mi se gradimo na tome", rekao je.

"Mislim da je to ubedljiv rezultat, odlučujući rezultat i ono što znači da kao vlada možemo da nastavimo dalje i da se fokusiramo na stvari za koje mislim da su ljudima zaista važne. Možemo se usredsrediti na ono što radimo da pomognemo ljudima sa troškovima života, što radimo da raščistimo posledice COVID-a, da učinimo ulice i zajednice bezbednijim postavljanjem više policije", rekao je. "To nam daje priliku da nastavimo da se ujedinjujemo i da ojačamo našu ekonomiju".

Takođe je rekao da nije zainteresovan za održavanje vanrednih nacionalnih izbora, za koje su neki sugerisali da bi mogao biti njegov sledeći korak u pokušaju da ponovo potvrdi svoj autoritet.

Stramer: Konzervativci ignorisali britansku javnost

Lider laburista ser Keir Starmer kazao je da je "konzervativna partija ove večeri trebalo da donese odluku da pokaže da ipak 'ima kičmu' ili da podrži Borisa Johnsona". Javnost se, kako je rekao, "zasitila premijera koji obećava na veliko, ali to nikada ne ispunjava".

Premijer je "potpuno nepodoban za funkciju koju obavlja", kazao je Starmer, a poslanici konzervativaca su "ignorisali britansku javnost". Konzervativci smatraju da "britanska vlada nema pravo da očekuje poštene političare", dodao je.

Zašto je pokrenuto glasanje o poverenju?

Glasanje o poverenju je pokrenuto pošto je predsedavajući Komiteta 1922 ser Graham Brady primio više od 54 pisana zahteva poslanika da se premijeru uskrati poverenje. Za izglasavanje nepoverenja potrebno je da protiv njega glasa većina, odnosno najmanje 180 konzervativnih zastupnika.

Desetine konzervativnih zastupnika izrazili su zabrinutost oko toga može li Johnson (57) i dalje da upravlja Velikom Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rastom cena goriva i hrane, a trenutno i sa saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.

Johnson se u zadnje vreme nalazio na udaru kritika i zbog kršenja mera tokom pandemije COVID-19.

Otkrića da su premijer i njegovo osoblje više puta prekršili ograničenja koja su nametnuli Velikoj Britaniji 2020. i 2021. podstakla nezadovoljstvo u zemlji zbog skandala poznatog kao "partygate".

Premijer je tim povodom rekao da je "ponizan" i da je preuzeo "punu odgovornost", ali je insistirao da neće podneti ostavku. Pozvao je Britance da "krenu dalje" i da se usredsrede na britansku ekonomiju i rat u Ukrajini.

Čini se da je nezadovoljstvo Johnsonom u javnosti došlo do vrhunca tokom proslava platinastog jubileja kraljice Elizabete II. Za mnoge je produženi vikend bio prilika za opuštanje, ali nije bilo predaha za Johnsona koji je bio izviždan dok je u petak (3. juna) stigao na službu u kraljičinu čast u katedralu sv. Pavla u Londonu.

Izvor: BBC, AFP, AP

XS
SM
MD
LG