Dostupni linkovi

Britanski premijer prihvatio odgovornost za zabave tokom karantina


Boris Johnson
Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson odgovorio je 25. maja na izvještaj istrage o zabavama u službenim prostorijama tokom zabrane kretanja zbog korona virusa, na kojima je prisustvovao, i rekao da prihvata "punu odgovornost za sve što se desilo".

Johnson je ipak insistirao na tome da nije svjesno prekršio nijedno pravilo i odbacio zahtjeve političkih protivnika da podnese ostavku.

Kazao je da se osjeća "postiđeno" i da je "naučio lekciju", ali da je vrijeme da se "nastavi dalje" i da se fokusira na državne prioritete.

Izvještaj istrage o zabavama Johnsona i njegovog osoblja tokom karantina objavljen je 25. maja.

Viša državna službenica Sue Gray, koja je vodila istragu, navela je da "tim višeg vodstva... mora snositi odgovornost" za ponašanje koje dopušta da se kršenje pravila dešava.

Gray je istražila 16 okupljanja na kojima su prisustvovali Johnson i njegovo osoblje tokom 2020. i 2021. godine, u vrijeme kada je ljudima u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno kretanje zbog mjera protiv korona virusa.

Nakon odvojene policijske istrage u vezi s zabavama, kažnjene su 83 osobe, uključujući i Johnsona. On je prvi premijer Velike Britanije koji je prekršio zakon tokom obavljanja funkcije, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG