Dostupni linkovi

Premijerka May preživjela glasanje o povjerenju


Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak u parlamentu, nakon što su poslanici izglasali povjerenje njenoj vladi, da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se sa njom sastanu kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je riječ o Brexitu.

"Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da osigura podršku Donjeg doma", rekla je May u parlamentu, prenosi Reuters.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima. "I željela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras", rekla je premijerka.

Prethodno je vlada Therese May dobila povjerenje u parlamentu, pošto je za njenu vladu glasalo 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

May je rekla da će Britanija napustiti EU 29. marta i da će Unija razmotriti samo produženje perioda za pregovaranje o Članu 50, ukoliko postoji kredibilan alternativni plan za izlazak. May je također dodala da bi izglasavanje povjerenja Vladi omogućilo pronalazak načina za nastavak Brexita.

Zvaničnici Evropske unije razmatraju mogućnost da odgode Brexit do 2020. godine, nakon što su Njemačka i Francuska ukazali na volju da produže pregovore oko povlačenja, prenosi The Times. Raniji planovi su uključivali tromjesečno odgađanje Brexita, sa 29. marta na kraj juna, no kako piše u The Times-u, EU zvaničnici istražuju legalne puteve da odgode izlazak Britanije do sljedeće godine.

Inicijativa za glasanje o povjerenju Vladi došla je dan nakon katastrofalnog poraza u kojem je sa 432 glasa odbačen prijedlog premijerke Therese May o Brexitu. Za sporazum - za koji lider opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn kaže da je najveći poraz još od dvadesetih godina prošlog stoljeća - glasala su 202 poslanika.

"Ovo je katastrofalan poraz za Vladu. Nakon dvije godine propalih pregovora, Donji dom parlamenta je donio svoju presudu za njen sporazum o Brexitu i ta odluka je apsolutno odlučujuća", rekao je Corbyn.

Njegova partija, zajedno sa ostalim manjim opozicionim strankama, zatražila je glasanje o nepovjerenju Vladi, o čemu su se poslanici izjasnili oko 19 časova 16. januara.

Odbacivanje postignutog dogovora o Brexitu u britanskom parlamentu povećava rizik od razlaza bez dogovora, upozorio je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i izrazio žaljenje zbog rezultata glasanja. Juncker je također dodao da će Unija ubrzati pripreme za scenario prema kojem će Britanija napustiti EU bez postignutog dogovora.

Jedina pozitivna opcija za Britaniju je da ostane u EU, izjavio je predsjednik Evropskog Vijeća Donald Tusk.

"Ako sporazum nije moguć, a niko ne želi izlazak bez sporazuma, onda ko ima hrabrosti da kaže koje je pozitivno rješenje jedino moguće?", napisao je Tusk na Twitteru.

Britanska premijerka je rekla da će u ponedeljak najaviti na koji način će nastaviti Brexit, te da je njena dužnost da ispuni volju britanskih građana.

"Jasno je da Donji dom ne podržava ovaj sporazum, ali večerašnje glasanje nam ne govori ništa o tome šta podržava. Ne govori nam ništa o tome kako će i da li planiraju ispoštovati odluku koju je britanski narod donio na referendumu. I ljudi, naročito stanovnici EU koji su stvorili svoj dom u Britaniji, ali i britanski građani koji žive u EU zaslužuju da imaju odgovore na ova pitanja čim prije", rekla je Theresa May nakon sinoćnjeg glasanja.

Povjerenje Vladi ili ne?

No, proces o izglasavanju nepovjerenja Vladi, bi, u konačnici mogao izazvati i nove izbore u zemlji.

Ukupno 650 poslanika nalazi se u Donjem domu parlamenta, a Vlada premijerke May treba 318 glasova kako bi joj bilo izglasano povjerenje.Ukoliko bude izglasano povjerenje, Vlada nastavlja sa radom, ali laburisti i dalje imaju mogućnost da traže novo izglasavanje o nepovjerenju Vladi.

Ukoliko u srijedu dođe do izglasavanja, May ne mora dati otkaz. No pokreće se period od 14 dana u kojoj bila koja od stranaka, uključujući i premijerkinu, može tražiti formiranje Vlade. Kako bi uspjeli u tome, mora im biti izglasano povjerenje u Donjem domu. Ukoliko nova vlada ne može biti izabrana u 14 dana, onda u narednih sedamnaest dana mora doći do izbora.

Prognoze su da će premijerki ipak biti izglasano povjerenje, iako nema većinu u parlamentu. No iz Demokratske unionističke partije iz Sjeverne Irske su već najavili da će podržati May, tako da bi ona mogla izgubiti samo ako članovi njene konzervativne stranke glasaju protiv Vlade.

Predviđa se da će May uspjeti da osvoji povjerenje na večerašnjem glasanju. Reuters TV via REUTERS
Predviđa se da će May uspjeti da osvoji povjerenje na večerašnjem glasanju. Reuters TV via REUTERS

Ali sa približavanjem 29. marta, termina kada treba da napusti EU u koju je ušla 1973, Britanija se našla u najdubljoj krizi u posljednjih pola stoljeća. S druge strane, u Britaniji izgleda nisu ništa bliži dogovoru o tome na koji način će napustiti Uniju.

Šta će biti sa Brexitom?

Brojni su komentari stigli i iz institucija Evropske unije. Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da povlačenje sporazuma koji nosi uslove o britanskom izlasku iz Unije, neće biti ponovo pregovaran. No naveo je da bi drugi ključni dijelovi dogovora, poput političke deklaracije o očekivanjima za trgovinske uslove u post-Brexit periodu, mogli biti prerađeni.

"Mi smo uvije otvoreni za to da se sastanemo i razgovaramo, ali povlačenje sporazuma, ponavljam povlačenje sporazuma, na koji je pristalo 27 članica kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, nije moguće ponovo pregovarati", rekao je glasnogovornik Margaritis Schinas.

Iz Evropske komisije su također poručili da bi, ukoliko Britanija objasni zašto im je potrebno, EU članice mogle da jedino jednoglasno odluče o produženju roka za izlazak.

Škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je da je drugi referendum jedina kredibilna opcija za rješenje Brexita.

I dok neki od EU lidera, kao i brojni britanski zakonodavci, predlažu da bi Britanija mogla promijeniti svoje mišljenje o izlasku iz EU, britanski lideri su zabrinuti da bi stopiranje Brexita moglo otuđiti 17,4 miliona ljudi koji jesu glasali za izlazak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG