Dostupni linkovi

Britanski premijer platio kaznu ali odbija da podnese ostavku


Premijer Velike Britanije Boris Johnson

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i ministar finansija Rishi Sunak odbili su pozive da podnesu ostavke, uprkos tome što ih je policija kaznila zbog kršenja pravila karantina u Dauning stritu u junu 2020.

Njima su određene fiksne kazne za prisustvo na rođendanskom skupu za premijera u Dauning stritu čime je Johnson postao prvi premijer u Velikoj Britaniji koji je kažnjen zbog kršenja zakona.

Oni su se javno izvinili zbog ovog čina, ali poslanici opozicije kažu da premijer i ministar moraju da podnesu ostavku.

Johnson je rekao da oseća "još veći osećaj obaveze", dok je Sunak poručio da je "fokusiran na služenje britanskom narodu".

Međutim, ožalošćene porodice rekle su da "jednostavno ne postoji način" da nastave sa svojim poslovima, nazivajući njihove postupke "zaista besramnim".

Amanda McEgan, čija je ćerka Izabel umrla tokom pandemije, rekla je da je ponašanje premijera tokom karantina učinilo restrikcije na sahrani te devetnaestogodišnjakinje "jos bolnijim", prenosi BBC.

Opozicione stranke optužile su Johnsona i Sunaka da su lagali javnost o svom prisustvu skupu u Dauning stritu, a lider laburista Ser Keir Starmer i prvi ministri Škotske i Velsa zahtevali su da se povuku.

SNP i Liberalne demokrate takođe su pozvali parlament da se vrati sa uskršnjeg odmora kako bi premijer i ministar mogli da se suoče sa pitanjima poslanika.

Svi ministri u kabinetu javno su podržali Johnsona i Sunaka - uključujući ministarku spoljnih poslova Liz Truss, koja je rekla da oni "ispunjavaju obaveze za Britaniju na mnogim frontovima".

Ministar saobraćaja Grant Shaps rekao je da je Johnson bio "užasnut" zbog novčane kazne, ali je tvrdio da nije "zlobno krenuo da prekrši zakon".

On je za BBC rekao da razume gnev javnosti zbog žurki, ali je dodao: "Svi su ljudi. Ljudi prave greške".

Kazne su usledile kao deo istrage Metropoliten policije o ilegalnim zabavama održanim u Dauning stritu i širom Vajthola tokom karantin u vreme pandemije COVID-19 tokom 2020. i 2021. godine.

Policija je već izrekla više od 50 kazni, a očekuje se da će ih biti više.

XS
SM
MD
LG