Dostupni linkovi

Dogovoreno obezbeđivanje nuklearnog materijala
Ljudmila Cvetković

Lideri 47 zemalja su na kraju dvodnevnog skupa postigli dogovor o obezbeđivanju nuklearnog matrijala u naredne četiri godine, rekao je američki predsednik Barak Obama. On je dodao da su lideri "iskoristili šansu da obezbede da nuklearni materijal nikada ne padne u šake terorista".

SAD i Rusija potpisale su protokol o uklanjanju 68 tona plutonijuma, dovoljnog za proizvodnju 17.000 atomskih bombi, saopštio je Stejt department.

Barak Obama dobio je obećanja svetskih lidera okupljenih na Samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu o ulaganju većih napora kako bi se obezbedio materijal koji bi teroristi mogli da koriste da naprave sirovo nuklearno oružje.

Obama je pozvao na jačanje globalnih napora za osiguravanje nuklearnih materijala i upozorio da bi se dogodila katastrofa za čitav svet ako bi Al kaida došla u posed atomskog naoružanja.

"Nuklearni materijal koji bi mogao biti prodat ili ukraden postoji u mnogim zemljama. Samo najmanja količina plutonijuma, reda veličine
Barak Obama na Samitu, 13. april 2010.
jabuke, može da ubije i povredi stotine hiljada nevinih ljudi. Terorističke mreže, poput Al kaide pokušale su da pribave matrijal za nuklearno oružje i da su uspeli u tome svakako bi ga koristili.”

"Dve decenije posle završetka hladnog rata suočavamo se sa okrutnom istorijskom ironijom – rizik od nuklearnog sukoba između država je umanjen, ali je rizik od nuklearnog napada povećan“, rekao je Obama i naglasio:

"U prilici smo kao međunarodna zajednica da produbimo saradnju i jačamo institucije i partnerstvo da sprečimo da nuklearni materijal ikada dođe u ruke terorista."

O Iranu na bilateralnim susretima

Obama je na marginama samita održao seriju bilateralnih sastanaka kako bi pojačao međunarodni pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Bela kuća je objavila da je Obama osigurao obećanje kineskog predsednika Hua Đintaoa da će pomoći u pooštravanju sankcija UN protiv Teherana.

Kina je, ipak, naglasila da želi da bilo kakva akcija Saveta bezbjednosti UN o Iranu bude usmerena na diplomatski način rešavanja nuklearnog spora.

U Teheranu je iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad rekao da je Iran za američkog predsednika Baraka Obamu "jedina šansa za uspeh".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da Teheran ne veruje da je Kina bila blizu postizanju sporazuma o novim sankcijama UN-a koje SAD žele da koriste kao pritisak na Teheran da obuzda svoj nuklearni program.

“Ne verujemo da kineska saopštenja potvrđuju američka, ili da znače da Kinezi sarađuju sa njima u uvođenju bilo koje vrste nepravednih sankcija. Mi smo ponovili mnogo puta da su sankcije i rezolucije nepravedne i iracionalne i da ne mogu imati uticaj na opredeljivanje našeg naroda da ostvari svoja prava. Svaka zemlja koja im pomaže u tom smislu lišiće sebe, u istoj meri u kojoj im pomaže, interesa koji bi mogla da ima iz veza sa Iranom”, rekao je Mehmanparast.

Predsednici Viktor Janukovič, Nursultan Nazarbaev i Dmitrij Medvedev
Američki državni sekretar Hilari Klinton i ruski šef diplomatije Sergej Lavorov potpisali su protokol o smanjenju plutonijuma.

"Potpisali smo dokument kojim ćemo ukloniti po 34 tone plutonijuma u obe zemlje, dovoljnog za izradu oko 17.000 atomskih bombi”, rekla je Klintonova.

Lavrov je naglasio da je sporazum od izuzetnog značaja i dodao:

"To je svakako korak u pravcu našeg zajedničkog cilja o nuklearnom razoružanju, zato što, osim ograničenja i smanjenja nuklearnog oružja morate nešto da uradite i sa plutonijumom koji je deo tog procesa.”


*****
Pročitajte i ovo:
Počeo vašingtonski samit o nuklearnoj bezbednosti
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom
Nedefinisan odnos Kine prema Iranu
Ojačati svijest o opasnosti od nuklearnog terorizma
Obama i Medvedev potpisali START sporazum
XS
SM
MD
LG