Dostupni linkovi

Obama i Medvedev potpisali START sporazum


Obama i Medvedev potpisuju START sporazum
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
Direktan link

Biljana Jovićević

Godinu dana nakon što je u Pragu promovisao budućnost svijeta bez nuklearnog oružja, američki predsjednik Barak Obama je u glavnom gradu Češke danas pola sata nakon podneva sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim potpisao novi sporazum o smanjenju nukelarnih bojevih glava za 30 posto.

U zamku Hradčani, gdje ih je ugostio njihov domaćin, češki predsednik Vaclav Klaus, dva predsjednika će osim o novom Startu razgovarati i o nuklernom programu Irana, situaciji u Avganistanu i međunarodnom terorizmu.

Obama je rekao kako je novi START važan kamen temeljac za nuklearnu bezbjednost i odnose SAD i Rusije i da je zaustavio pogoršanje međusobnih odnosa.

"Današnji dan je prekretnica za nuklearnu sigurnost, neproliferaciju i za američko-ruske odnose. Sporazumom će značajno biti umanjen nuklearni arsenal a uspostavlja i novi režim kojim ćemo graditi dalje međusobno povjerenje," rekao je Obama koji se zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju, ruskom predsjedniku Medvedevu.

Takođe je rekao da je riječ o samo jednom koraku na dugom putu pripreme za dalje smanjenje nuklearnog arsenala ovih zemalja.

Obama je takođe saopštio da se sa ruskim predsjednikom dogovorio da prošire razgovore na raketnu odbranu, i da će se zalagati za dijalog i kooperaciju u toj oblasti.

Rezerve prema sankcijama

Američki predsjednik smatra da širenje nuklearnog oruaja na druge zemlje predstavlja nepotreban rizik za globalnu bezbjednost koji može izazavati porast oružanih konflikata na Bliskom istoku i u Aziji.
Obama i Medvedev odgovaraju na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma

Nacije koje ne poštuju pravila, odnosno sporazum o neširenju nuklearnog oružja, naći će se izolovane. Zato SAD, Rusija i ostatak međunarodne javnosti insistiraju da se vlasti u Iranu moraju suočiti sa posljedicama jer nijesu ispunili svoje obaveze u vezi sa nuklearnim programom”, kazao je Obama dodajući da će SAD sa svojim partnerima raditi na oštrijim sankcijama prema Iranu.

Ruski predsjednik je saopštio da je riječ o istorijskom događaju tokom kojeg je postignut razumni kompromis od koga će obje zemlje imati koristi.

"Dobili smo dokument koji u potpunosti uspostavlja ravnotežu interesa Rusije i SAD. Glavna stvar u vezi sa sporazumom je da ovdje nema ni pobjednika ni poraženih. Ovo je situacija u kojoj su svi pobjednici," rekao je Medvedev.

Sporazum može biti održiv samo ako nema povećanja u sposobnosti anti-balističkih raketa.

Istovremeno, on je izrazio rezervu da bi sankcije prema Iranu mogle da riješe problem njegovog nuklearnog programa:

"Naravno da sankcije, veoma rijetko dovode do nekih rezultata, čak i onda kada su zaista neophodne. U svakom slučaju, ove sankcije moraju biti usmjerene isključivo na zaustavljanje nuklearnog programa. Mi smo protiv sankcija koje su protiv naroda Irana kojem bi donijele humanitarnu katastrofu."

Sporazum značajniji sa političkog aspekta

Novi sporazum ograničiće broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, što je smanjenje za 30 posto prema 2.200 bojnih glava iz sporazuma START I, koji je s potpisima Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova bio na snazi od 1991. do kraja 2009. godine.

Obama je Evropljanima i svijetu pred oko 30.000 Pražana ispred zamka Hradčani taj sporazum obećao prije godinu dana, 5. aprila, na samitu sa predstavnicima Evropske unije.

Iako će sporazum relativno skromno smanjiti zalihe obje zemlje, Obama se nada da će on ipak doprinijeti njegovim ključnim ciljevima - poboljšanju odnosa sa Moskvom i oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja.

Barak Obama i Jadranka Kosor
I analitičari smatraju da je sporazum mnogo značajniji sa političkog nego sa bezbjednosnog aspekta.

Prema nezvaničnim informacijama, na dnevnom redu današnjeg samita su bili i Avganistan, međunarodni terorizam povodom posljednjih napada na moskovski metro i eksplozija na Sjevernom Kavkazu, i nuklearni program Irana.

Vanredna, neočekivana tema je bila i Krgizija, gdje i Rusija i SAD imaju svoje interese i s uznemirenjem gledaju na najnovije nerede i državni udar u Biškeku.

Nakon toga, Obama se na večeri u rezidenciji američkog ambasadora susreo sa liderima11 postkomunističkih zemalja nove Evrope, uključujući i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor.

Medvedev je u Prag stigao u srijedu navečer dok je Obama doputovao jutros. Od jučer su četvrti po kojima se kreću predsjednici i okolina hotela u kojima noće pretvorene u tvrđavu.

Stari dio Praga je blokiran za saobraćaj.Oko 5.000 policajaca i članova ličnog obezbjeđenja osigurava njihovu posetu. Samit obezbjeđuju i veliki timovi tjelohranitelja Rusije i SAD, kao i češka armija.

Pročitajte i ovo:
SAD i Rusija potpisale sporazum o nuklearnom naoružanju
Nova strategija SAD za nuklearno naoružanje
Neizvjestan ishod američko-ruskih pregovora u Moskvi

Zastoj pregovora o START-u
Poziv Rusiji i SAD da smanje nuklearni arsenal
XS
SM
MD
LG