Dostupni linkovi

Počeo vašingtonski samit o nuklearnoj bezbednosti


Obama sa gruzijskim kolegom Sakašvilijem na samitu u Vašingtonu
Obama sa gruzijskim kolegom Sakašvilijem na samitu u Vašingtonu
Američki predsednik Barak Obama otvorio je sinoć u Vašingtonu samit posvećen nuklearnoj bezbednosti - najveći međunarodni skup u SAD od 1945. godine koji okuplja čelnike iz gotovo 50 zemalja sveta. Okupljeni na samitu učiniće sve da na pravi način upozore svet na opasnost koja preti od mogućnosti da nuklearni materijal padne u pogrešne ruke.

Paralelno s početkom ovog značajnog skupa, susreti sa takozvane margine donose podjednako značajnije informacije.

Tako je iz Bele kuće posle sastanka Baraka Obame sa predsednikom Kine Hu Đin Taom saopšteno da je Kina je pristala da sarađuje sa SAD o mogućem uvođenju sankcija protiv Irana. Iako Kina to nije decidno potvrdila, opšta ocena je da je ovaj susret doneo napredak.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džef Bejder je posle sastanka dvojice predsednika izjavio da je Iran bio glavna tema razgovora koji je trajao 90 minuta.

Odluka, naime, dolazi posle nedavnog apela koji je Obama uputio svom kineskom kolegi da dve zemlje sarađuju po pitanjima nuklearnog spora s Iranom. Vest o spremnosti Kine da sarađuje svakako je značajna imajući u vidu da Kina do sada zastupa prilično nedefinisan stav prema Iranu.

Pored niza značajnih susreta koje će Obama imati tokom dvodnevnog skupa, sasvim izvesno jedan od značajnijih je i sa ruskim predsednikom Dmitrijem
Obama i Medvedev u Vašingtonu
Medvedevim
koji je takođe doputovao u Vašington. Poseta ruskog predsednika Sjedinjenim Državama usledila je samo nedelju dana pošto su Obama i Medvedev u Pragu potpisali novi sporazum START o smanjenju svojih nuklearnih arsenala.

Medvedev je sleteo na vojnu bazu Endrus blizu Vašingtona neposredno pred zvanični početak sastanka čiji je domaćim američki predsednik.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun, koji prisustvuje samitu, najavio je da će pozvati delegate da odmah započnu pregovore o sporazumu o zabrani fisijskog materijala za nuklearno oružje. On je dodao da će pozvati čelnike da se okupe na raspravi o tom pitanju u UN-u u septembru.

Obama je uoči početka samita izjavio da je mogućnost da se teroristi domognu nuklearnog oružja "najveća prijetnja" sigurnosti SAD-a, kratkoročno i dugoročno.

Obamina administracija očekuje da će samit proizvesti "plan rada" u kojem će se zemlje učesnice saglasiti oko taktike zaštitite nuklearnog materijala i kao i bolje zakonske regulative u kojem bi međunarodne organizacije nadgledale njegovo praćenje i čuvanje.

Severna Koreja, Iran i Sirija, koje je Zapad kritikovao zbog sumnjivih nuklearnih programa, nisu pozvani na vašingtonski skup.

****
Pročitajte i ovo:
Ojačati svijest o opasnosti od nuklearnog terorizma
XS
SM
MD
LG