Dostupni linkovi

Varhelji u Crnoj Gori: Proširenje EU prioritet rukovodstva EK


Oliver Varhelji i Milo Đukanović, Podgorica
Oliver Varhelji i Milo Đukanović, Podgorica

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je 7. februara tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori da će aktuelna Evropska komisija (EK) ponovo na listu prioriteta staviti proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Varhelji je naveo da je njegov postavljeni zadatak da barem jedna država iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Evropske komisije.

Varhelji je, na radnom ručku sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanovićem, potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

"Zapadni Balkan, će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija", kazao je Varhelji.

On je najavio pojačano prisustvo, uticaj, saradnju i podršku razvoju zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, bilo je izvjesnog zamora od proširenja, ali upravo proširenje će biti prioritet rukovodstva Evropske komisije.

"Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024. godine", istakao je Varhelji.

On je poručio da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu i ukazao na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje.

"U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti EU i Evropska komisija nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, a do rješenja treba pokušati doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama", poručio je Varhelji.

Đukanović je rekao da je zadovoljan posjetom Varheljija nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove Evropske komisije i da je njegova posjeta znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva regiona biti izglednija i dostižna.

On je podsjetio na opredijeljenost Crne Gore za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, uz sprovođenje reformi i poštovanje pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

"Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja nasljeđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rješavamo u svrhu emancipacije i u skladu sa demokratskim standardima Evrope", pojasnio je Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da je mjesto Crne Gore u Evropi i da visoko dostignutim nivoom ekonomskih i demokratskih standarda budemo dio ujedinjene i moderne Evrope 21. vijeka.

Crna Gora će, kako je naveo, biti veoma odgovoran partner i posvećeni promoter evropskih vrijednosti u regionu.

"Potvrda tome je i poziv na dijalog svim relevantnim društvenim činiocima u cilju podsticaja i mobilizacije cijelog društva da kroz kvalitetan process, a ne prečicama, dođemo do članstva koje će biti zasluženo", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je zadovoljan novim geostrateškim pristupom Evropske komisije, jer je to ono na čemu je insistirao u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima u prethodnom periodu.

On je pozdravio napore za konsolidacijom Evrope, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da nas ohrabruje ambicija nove Evropske komisije i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego postanu članice budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Evrope.

Sagovornici su tokom radnog ručka kojem je prisustvovao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ukazali na značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja, kao uslova za evropski put i punu stabilnost.

Evropski komesar u Crnoj Gori: 'Nas zanima dijalog'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Komesar Varhelji je ohrabrio sve strane u Crnoj Gori na dijalog i iznalaženje zajedničkog rješenja u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Takođe, evropski komesar je pozvao crnogorsku opoziciju na saradnju sa vladajućim strankama.

Crnogorski premijer Duško Marković je, između ostalog, saopštio da se Crna Gora trenutno suočava sa negativnom političkom kampanjom praćenom dezinformacijama u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Marković je saopštio da očekuje da Crna Gora ove godine otvori jedino preostalo poglavlje 8. i najavio nastavak rada na stvaranju uslova za privremeno zatvaranje seta pregovaračkih poglavlja za koje je postignuta interna spremnost.

Amfilohije: Situacija narušava imidž CG u EU

Govoreći o sporu između države i Srpske pravoslavne crkve, evropski komesar Oliver Varhelji je rekao da je na svakoj zemlji da ima sopstveni sistem u dijelu vjerskih sloboda.

"Jedini savjet koji ću vam dati je: da vas svijet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za otvaranje dijaloga. Ja bih ohrabrio sve na dijalog i iznalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima. Stoga ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, mada mislim da ne možemo, ali ako ikako možemo, tu smo i zaista bi bio prioritet da se nađe rješenje za ovo pitanje", kazao je Varhelji.

Govoreći o aktuelnom političkom i društvenom ambijentu u Crnoj Gori, predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je Crna Gora stabilno i sigurno okruženje za sve građane, ali da se kao lider u evropskim integracijama trenutno suočava sa negativnom političkom kampanjom.

"Istakao sam da nas veliki broj lažnih vijesti i politički nekorektne poruke kojima smo izloženi, miješanje sa strane ni u kojem slučaju neće pokolebati da mirno i saglasno zakonu obavljamo državne funkcije. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je donijet u skladu sa našim suverenim pravom da regulišemo ovu oblast", rekao je premijer Marković navodeći da je upoznao Evropskog komesara o incijativi za razgovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom o postizanju Temeljnog ugovora.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije se kasnije popodne 7. februara sastao sa komesarom za proširenje Varheljijem, a ključna tema razgovora su bila najnovija društvena i politička dešavanja u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako se navodi u saopštenju mitropolije Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Amfilohije je ukazao Varheljiu “na prigovore SPC povodom načina donošenja i samog sadržaja Zakona koji je po mišljenju Crkve antiustavan i diskriminacioni”.

"Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rješenje postignuto jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi kao i sliku njene demokratije", navodi se na kraju saopštenja Mitropolije SPC u Crnoj Gori.

Politički sukob između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore traje od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji Srpska pravoslavna crkva tumači otimanjem crkvene imovine.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Nova metodologija proširenja EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je predstavio u Podgorici osnovne segmente nove metodologiju u procesu proširenja Evropske unije. Premijer Marković je rekao da će Vlada sa dužnom pažnjom razmotriti nove momente koje donosi novi pristup Evropske unije, iako je ranije poručeno iz EU da se nova metodologija ne odnosi na Crnu Goru.

Važna poruka evropskog komesara je da Crna Gora ne može biti uspješna ako svi ne rade u tom pravcu.

"I opozicija mora raditi na postizanju uspjeha u Crnoj Gori. I ja bih želio da zamolim opoziciju za saradnju i da zajedno sa vladajućim strankama, koje su sada na vlast a možda će poslije izbora situacija biti drugačija, radi na reformama. Vlade dolaze i odlaze, a zemlja se suočava sa istim izazovima, a to su reforme koje su neophodne da biste postali članica Evropske unije. Dakle, obraćam se opoziciji, da oni takođe učestvuju na izborima, da bi se ustanovio jedan minimum nacionalnog dogovora, da bismo bili sigurni da, bez obzira ko bude u većini, reforme budu sprovođene", rekao je Varhelji.

Konstatujući da zajednički interes integracije Crne Gore u Evropsku Uniju prevazilazi sve ostale interese i ambicije, premijer Marković je obavijestio komesara o svojoj inicijativi upućenoj svih društvenim i političkim akterima za razgovor o izbornim uslovima i svim pitanjima koja su važna za evropsku agendu.

Opozicija sa evropskim komesarom

Predstavnici opozicionih parlamentarnih partija su se takođe sreli sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Nakon zajedničkog sastanka, opozicioni poslanici su saopštili da je potrebna pomoć Evropske unije kako bi se prevazišla trenutna kriza u Crnoj Gori.

Varhelji s crnogorskom opozicijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta je tražio od Brisela da napravi pritisak na vlast u Crnoj Gori da suspenduje Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Aleksa Bečić predsjednik Demokratske Crne Gore je ocijenio da se Crna Gora nalazi u najdubljoj, političkoj, institucionalnoj i društvenoj krizi u posljednjih dvadesetak godina.

Predsjednica Socijaldemokratkse partije Draginja Vuksanović Stanković je, između ostalog, saopštila da se Crna Gora nalazi u stanju ozbiljne i duboke političke i institucionalne krize koja je dovela do toga da u izbornoj godini nema uslova za slobodne izbore.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je rekao da je potrebna pomoć međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije, da bi se pokušalo naći rješenje za trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG