Dostupni linkovi

Trka za vakcinom sve brža, SAD u strahu od drugog talasa virusa


Plaža u Boscombeu u Velikoj Briatniji, 22. april 2020.
Plaža u Boscombeu u Velikoj Briatniji, 22. april 2020.

Dok pandemija korona virusa polako usporava, trka za vakcinom se ubrzava.

Nemačka i Velika Britanija najavljuju početak kliničkih ispitivanja, a Švajcarska ide i korak dalje i poručuje da će vakcinacija moći da počne do kraja godine.

Evropske zemlje nastavljaju i sa naporima da se vrate normalnom životu, pa su tako Francuska i Španija saopštile da će od sredine maja krenuti sa ukidanjem mera.

Ipak, pitanje koje i dalje muči evropske građane jeste kako će pandemija korona virusa promeniti način putovanja i hoće li granice u Evropi ostati zatvorene i tokom leta.

SAD, sa druge strane, upozoravaju na mogućnost drugog talasa zaraze koji se može očekivati sledeće zime i koji će biti još fatalniji nego prvi.

Trka za vakcinom

Nemačka i Velika Britanija započinju testiranja, čime se priključuju Kini koja je ovakva testiranja još ranije započela.

Britanska vlada finansira dve ključne probe potencijalnih vakcina za novi korona virus koje će početi u četvrtak, rekao je britanski ministar Met Hankok.

Na konferenciji za novinare Hankok je rekao da je Britanija lider na globalnom nivou kada je reč o naporima da se pronađe vakcina.

“Vlada će dati finansijsku pomoć za projekte koji obećavaju i koji se sprovode na Univerzitetu Oksford i Imperijal koledžu u Londonu”, rekao je Hankok.

Za projekat u Imperijal koledžu biće dato 22,5 miliona funti za pomoć u drugoj fazi kliničkih proba, dok će u Oksfordu probe na ljudima početi u četvrtak i za to će vlada izdvojiti 20 miliona funti.

'Potpuna normalizacija života krajem godine'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00

Hankok je rekao da će vlada investirati u proizvodnju u slučaju da bilo koja, ili čak obe vakcine, uspeju, ali i dodao da moramo biti strpljivi jer je put do vakcine pun pogodaka i grešaka.

U toj zemlji je, prema poslednjim podacima, od korona virusa do sada umrlo više od 40 hiljada ljudi, prenosi Fajnenšal Tajm.

Nakon Velike Britanije, klinička testiranja vakcine odobrena su i u Nemačkoj, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U Nemačkoj broj novozaraženih raste već drugi dan zaredom, iako se ranije mislilo da širenje zaraze usporava.

Prema podacima Instituta Robert Koh u Nemačkoj je do sada zaraženo skoro 150 hiljada ljudi, a umrlo je oko pet hiljada.

Nešto optimističniji od zvaničnika Velike Britanije i Nemačke je švajcarski epidemiolog Martin Bahman, koji je poručio da bi masovna imunizacija stanovništva mogla da počne već u oktobru.

Švajcarsko državno telo za zdravstvo potvrdilo je da trenutno pregovara sa stručnjacima sa Univerziteta u Bernu, među kojima je i Bahaman.

“Vremenski okvir izgleda vrlo optimistično. Imajući u vidu urgentnost situacije, govorimo o nedeljama, a ne mesecima, u kojima bi trebalo da damo sva odobrenja”, rekao je potparol tog tela Lukas Jagi.

Dodao je i da bi, ako testovi budu uspešni, vakcina mogla da bude odobrena do kraja godine.

Strah od drugog talasa zaraze u SAD

Direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Robert Redfild upozorio je na mogućnost drugog talasa zaraze korona virusom u SAD.

“On bi mogao da bude još opasniji nego ovaj trenutni. Može se dogoditi da virus sledeće zime napadne našu zemlju još snažnije”, rekao je Redfild za Vašington post.

'Prerano ukidanje mjera moglo bi dovesti do smrtonosnih rizika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Dodao je i da ćemo sledeće zime imati epidemiju gripa i korona virusa u isto vreme.

SAD su trenutno najpogođenija zemlja korona virusom na svetu, sa preko 800 hiljada potvrđenih slučajeva i oko 45 hiljada umrlih.

Samo je u u protekla 24 sata u SAD potvrđeno oko 40 hiljada novih infekcija i skoro tri hiljade preminulih.

Danas, 22. aprila, saopšteno je i da su dva pacijenta u Severnoj Karolini preminula od posledica korona virusa, dve nedelje pre nego što je u SAD zabeležen prvi zvanični smrtni slučaj od korona virusa.

“Jedan pacijent je umro 6. februara, a drugi 17. februara. To je utvrđeno nakon autopsije koja je urađena i testiranja tkiva na korona virus”, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Prvi smrtni slučaj od korona virusa u SAD je prijavljen 29. februara u domu za negu starih u Vašingtonu.

Pored pandemije korona virusa, Amerikanci se bore i sa ekonomskim i socijalnim posledicama pandemije.

Oko dvadeset miliona Amerkinaca je ostalo bez posla, a predsednik Donald Tramp je najavio da će suspendovati migracije i ukinuti zelenu kartu za strance u SAD.

Najnovija istraživanja javnog mjenja, koja je sproveo institut “Peu”, a preneo CNN, pokazuju da čak dve trećina Amerikanaca imao negativno mišljenje o Kini i njenom uticaju u svetu, što je najveći broj otkako taj institut radi istraživanje od 2005. godine.

Američka država Misuri je čak podnela i tužbu protiv Kine zbog nesuzbijanja korona virusa, ali i ekonomskih posledica koje su rezultat brzog širenja zaraze svuda u svetu.

Građanska tužba je podneta protiv kineske vlade, Komunističke partije Kine i drugih kineskih dužnosnika i institucija.

Pravni stručnjaci dovode u pitanje ovaj potez, jer smatraju da pravo pruža veliki stepen imuniteta stranim državama pred američkim sudovima.

Je li Amerika zakasnila u borbi sa korona virusom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Francuska i Španija ukidaju mere sredinom maja

Uprkos tome što se korona virus i dalje širi Evropom, mnoge zemlje odlučuju se na predstavljanje planova za izlazak iz karantina i vraćanja normalnom životu.

Nakon Austrije, Češke, Poljske, Nemačke, Holandije, Španije i Italije, svoj plan ublažavanja mera saopštila je i Francuska, koja planira da od 11. maja počne sa ukidanjem mera ograničenja.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker rekao je da će se deca u škole vraćati postepeno, tokom tri sedmice. Časovi će biti organizovani u malim grupama sa najviše 15 učenika, a aktivnosti u školama će se odvijati tako da se održi fiziča distanca.

U Francuskoj je zabeleženo najmanje 20.796 smrtnih slučajeva od novog korona virusa, ali se broj hospitalizovanih smanjuje šesti dan za redom.

Šef državne agencije za zdravstvo Žerome Salomon rekao je da je, od početka epidemije u toj zemlji, u bolnici umrlo 12.900 osoba, a u staračkim domovima 7.896.

U Francuskoj je do sada potvrđeno više od 117 hiljada slučajeva korona virusa.

Španija će početi sa popuštanjem mera sredinom maja, poručio je španski premijer Pedro Sančez u obraćanju španskom parlamentu.

“Mere ćemo ukidati postepeno i polako, kako bismo bili bezbedni”, rekao je Sančez na sednici na kojoj se raspravlja o produžetku vanrednog stanja u Španiji.

Španija je druga najpogođenija evropska zemlja pandemijom korona virusa, sa više od dvesta hiljada zaraženih i dvadeset hiljada preminulih.

Hoće li granice u Evropi preživeti leto?

Uprkos najvama otvaranja, ono što evropske zemlje i dalje muči jeste sloboda putovanja i vraćanje šengenskom prostoru bez državnih granica, koje je većina država uvela kako bi kontorlisala širenje zaraze korona virusa.

Portparol Evropske komisije (EK) Erik Mamer rekao je da će EU uskoro objaviti smernice za putovanja širom Evropske unije, ali da ohrabruje članice da međusobno razgovaraju kako da olakšaju putovanja.

"EK će tek objaviti smernice na koji način ponovo omogućiti normalno putovanje širom Unije. Moraćete da sačekate još malo. Očekujemo rešenja koja će omogućiti da u narednom periodu, a posebno tokom predstojeće letnje sezone, imamo evropski pristup rešenju", rekao je Mamer.

Granice zemalja Evropske unije zatvorene su duže od mesec dana, a ulaz za strance, sem u nekim izuzetnim slučajevima, zabranjen je do daljeg.

Pitanje privremnog uspostavljanja, a potom i ponovnog ukidanja unutrašnjih granica, u nadležnosti je država članica EU.

Komesar za zajedničko tržište EU Teri Berton rekao je da će, zbog korona virusa, šengenski prostor najverovatnije ostati zatvoren tokom leta.

“Trebaće nam Maršalov plan da obnovimo turizam u Evropi”, poručio je Berton.

Neke zemlje već su najavile da će raditi na postizanju sporazuma o olakšavanju putovanja. Tako, na primer, Češka i Hrvatska žele da pregovaraju o mogućnosti da češki turisti slobodno idu na hrvatsko primorje, a Austrija razmišlja da granice otvori za nemačke turiste.

Novi slučajevi virusa u Kinu stigli iz Rusije

Kineske vlasti registrovale su 30 novih slučajeva korona vriusa, od kojih su 23 vezana za putnike iz inostranstva, dok je svih sedam "domaćih" utvrđeno u oblasti Hejlođijang, na granici sa Rusijom.

Prema zvaničnim podacima, u Kini je zaraženo 82.788 osoba, a umrle su 4.632 osobe.

U Hejlonđijangu je postavljena poljska bolnica i uvedene su oštrije mere, čiji je cilj sprečavanje širenja virusa.

COVID-19: Svjedočanstva izliječenih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Video kamere su postavljene na vrata stanova ljudi smeštenih u tronedeljnu samoizolaciju, a osobama koje prijave kršenje karantina obećana je novčana nagrada.

Hejlonđijang je postao novo žarište epidemije, uglavnom zbog Kineza koji avionom stižu iz Rusije, koja u prethodnim danima beleži značajan porast u broju obolelih od novog virusa.

U Rusiji je u prethodna 24 sata prijavljeno više od pet hiljada novozaraženih, čime se broj ukupnih infekcija popeo na skoro 60 hiljada. Ruski predsednik Vladimir Putin nekoliko puta je upozoravao da se zemlja mora spremiti za teške dane, jer se očekuje da će broj zaraženih, a samim tim i umrlih, značajno rasti u narednim danima.

Australija otvara plažu Bondaj

Plivači i surferi u Sidneju mogu da se vrate u okean nakon šestonedeljne zabrane, saopštile su australijske vlasti.

Najpopularnija sidnejska plaža Bondaj od 28. aprila biće delimično otvorena.

“Pesak ostaje van upotrebe. Nema trčanja, sunčanja, okupljanja ili šetanja. Postojaće dva puta kojim će građani moći da dođu do okeana. Kupači i surferi neće moći da se zadržavaju na plaži”, saopštile su gradske vlasti.

Plaža Bondaj zatvorena je krajem marta nakon što su internetom počele da kruže fotografije ljudi koji su se, uprkso zabrani okupljanja i meri fizičkog distanciranja, sedeli na pesku u velikim grupama.

Australija je do sada prijavila više od šest hiljada obolelih od korona virusa i 74 smrtna slučaja.

Indija prestala da koristi brze testove

Nakon nekoliko netačnih rezultata, Indija prekida korišćenje brzih testova na korona virusa, saopštio je Savet za medicinska istraživanja te zemlje.

“Sprovešćemo istragu i poslaćemo timove da provere ispravnost svih postijećih testova na terenu”, saopštio je dirketor tog tela Raman Gangahedkar.

Indija je prošle nedelje započela upotrebu brzih testova, kako bi uspela da identifikuje što veći broj obolelih.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da ovi testovi treba da budu korišćeni samo u svrhu utvrđivanja opšte epidemiološke situacije u zemlji i nadgledanje trendova.

U Indiji je do sada testirano oko 450 hiljada ljudi, a zaraženo je oko dvadeset hiljada ljudi. Broj preminulih je 640.

U svetu je do sada potvrđeno više od dva i po miliona infekcija novim virusom, a umrlo je više od 177 hiljada ljudi.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG