Dostupni linkovi

EU zabranjuje ulazak državljanima trećih zemalja


Lideri zemalja članica Evropske Unije (EU) su podržili predlog Evropske Komisije za uvođenje zabrane ulazka na teritoriju EU i Šengen zone u cilju suzbijanja korona virusa.

Predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel je nakon video konferencije sa šefovima država i vlada EU potvrdio da su svi podržali preporuke Evropske komisije.

„Usvojili smo smernice koje je predložila Komisija o upravljanju granicama”, izjavio je predsednik Evropskog Saveta. ”Da bi se dodatno ograničilo širenje virusa dogovorili smo se da ojačamo spoljne granice primenom koordinisane privremene restrikcije ulazaka koji nisu od suštinske važnosti i to na 30 dana”, podvukao je Predsednik Evropskog Saveta.

Restriktivne mere važe za celu territoriju Evropske Unije, uključujući i Šengen zonu. Podsetimo da nisu sve države EU članice Šengena, kao što je Hrvatska, Bugarksa Rumunija, Irska i Kipar. Takodje, postoje I države koje nisu cclanice EU ali jesu deo Šengen zone, poput Norveške, Švajcarske i Lihtenštajna.

“Na zemljama članicama EU je da primene ovu meru, a rečeno je da će to odmah da se uradi”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Ove mere će se primenjivati na državaljane takozvaih trećih zemalja u trajanju od 30 dana. Od restriktivnih mera će biti izuzeti državljani EU, oni koji imaju stalni boravak u zemljama EU, diplomate I medicinsko osoblje kao I eksperti koji pomažu da se zaustavi koronavirus.

XS
SM
MD
LG