Dostupni linkovi

Američki zvaničnik: Drugi talas pandemije može biti još gori


Drugi talas korona virusa mogabi bi biti još opasniji od ove pandemije, upozorio je direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild (Redfield) za “Vošingotn post”.

“Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sledeće zime biti još teži od onog koji smo upravo prošli, jer ćemo istovremeno imati i pandemiju gripa i korona virus”, istakao je Redfild.

On je dodao da bi to bilo “nezamislivo naprezanje” američkog zdravstvenog sistema.

Redfild je naglasio važnost vakcinacije od običnog gripa, jer bi to “omogućilo da u bolnicama bude kreveta za vašu majku ili baku koje se mogu zaraziti korona virusom”.

On je precizirao da je korona virus stigla u SAD u trenutku kada je sezona redovnog gripa bila u opadanju. Po njegovim rečima, da je korona virus stigla na vrhuncu gripa prošle zime, “to bi bilo zaista veoma, veoma, veoma, veoma teško”.

Redfildovo upozorenje stiže u trenutku kada nekoliko američkih država razmatra popuštanje restriktivnih mera.

On smatra da fizička distanca ostaje ključna za sprečavanje širenja virusa, pozvavši državne zvaničnike da naglašavaju važnost te mere čak i kada počnu da ukidaju ograničenja.

Redfild je istakao da protesti u nekoliko američkih država na kojima je traženo otvaranje ekonomije, a koje je podržao predsednik SAD Donald Tramp, “nisu od pomoći”.

U SAD je više od 800 zaraženih i 45 hiljada preminulih od korona virusa.

XS
SM
MD
LG