Dostupni linkovi

Missouri tuži kinesku vladu zbog nesuzbijanja virusa


Medicinski tehničar odlaže pribor koji je vjerojatno inficiran novim korona virusom, Wuhan, 22. siječnja
Medicinski tehničar odlaže pribor koji je vjerojatno inficiran novim korona virusom, Wuhan, 22. siječnja

Američka savezna država Missouri tuži kinesku vladu zbog načina na koji se rukovodila s korona virusom za koji kaže da je doveo do ozbiljnih negativnih posljedica po ekonomiju.

U tužbi, državni odvjetnik Missourija Eric Schmitt tvrdi da je Kina učinila malo da zaustavi širenje virusa.

Schmitt tvrdi da su stanovnici Missourija pretrpjeli moguću ekonomsku štetu u iznosu od nekoliko desetaka milijardi dolara.

Međutim, pravni stručnjaci sumnjaju u to koliko će država moći doći do pravnog postupka, prenosi BBC.

"U Missouriju utjecaj virusa je vrlo stvaran - tisuće su zaražene i mnogi su umrli, obitelji su razdvojene od umirućih voljenih osoba, mala poduzeća zatvaraju vrata, a oni koji žive na plaći trude se donijeti hranu na stol", rekao je Schmitt u izjavi.

"Kineska vlada lagala je svijet o opasnosti i zaraznoj prirodi COVID-19, utišala zviždače i učinila malo toga da zaustavi širenje bolesti", rekao je Schmitt. "Moraju odgovarati za svoje postupke."

Građanska tužba podnesena je u utorak (21. travanj) protiv kineske vlade, Komunističke partije Kine i drugih kineskih dužnosnika i institucija.

Pravni stručnjaci dovode u pitanje oavj potez. Zakonska doktrina nazvana suverenitet imuniteta nudi stranim vladama široku zaštitu od tužbe pred američkim sudovima.

"Postoji iznimka za prestupe koje su u Sjedinjenim Državama počinili službenici u službenom svojstvu; paradigma bi bila nešto poput prometne nesreće automobila veleposlanstva", rekao je Tom Ginsburg, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu u Chicagu.

XS
SM
MD
LG