Dostupni linkovi

Vašington i podela Kosova


Priština u vreme posete bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, ilustrativna fotografija
Priština u vreme posete bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, ilustrativna fotografija

Da li je sve češće pominjanje teritorijalnog razgraničenja sa Kosovom od strane beogradskih visokih zvaničnika kao jedna od tema koja se navodno nalazi na pregovaračkom stolu, "fake news" ili ima naznaka da se kompromisno rešenje traži u tom smeru?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne prvi put, poručio je javnosti da se Srbija u nemogućim uslovima bori da izvuče najviše što se može kad je reč o Kosovu.

"Da izvučemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo, to je ono za šta se, u gotovo nemogućim uslovima, borimo kad je reč o Kosovu i Metohiji", naveo je.

Vučić je rekao, gostujući na TV Pink, da se bez međunarodne zajednice pitanje Kosova ne može rešiti. A onda je posebno govorio o poziciji Amerike.

"Što se Amerikanaca tiče, mislim da pokazuju prvi put želju za rešenjem. Oni imaju danas drugačiji pristup i žele da se postigne drugoročni trajni mir, za razliku od drugih koji, mislim, to ne žele", konstatovao je.

I premijerka Ana Brnabić je iznela pozitivne utiske o susretima koje imala tokom nedavnog boravka u Vašingtonu. Kaže, to je administracija koja je otvorena da sluša, otvorena da čuje sagovornika.

Nagađanja u Srbiji oko stava Amerike podstaknuta su jednom izjavom američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija (Greg Delawie), televiziji KTV, u kojoj nije eksplicitno odbacio mogućnost podele Kosova. Iako se ubrzo oglasio na Tviteru uz poruku da treba ignorisati lažne vesti (fake news), njegova izjava je za deo javnosti ostala potvrda "da se tu nešto kuva".

Evropska unija (EU) je ključna u pregovorima Beograda i Prištine, ona je prava adresa a njen stav je odlučan - nema pregovora o menjanju granica, kaže profesor Univerziteta u Gracu Florian Biber koji ne veruje da se Vašington okreće takvom rešenju.

"Naravno, mi ne znamo šta je zvanični stav Amerike, do sada je ona uvek odbijala takvu vrstu rešenja. Znamo da su poslednjih meseci bili neki razgovori oko toga, i koliko ja znam, Evropska unija je rekla da se ne sme govoriti o razmeni i podeli teritorija", kaže Biber.

Poslednjih meseci visoki zvaničnici u Srbiji malo-malo pa pominju teritorijalno razgraničenje sa Kosovom, podelu Kosova kao rešenje koje se ne isključuje u pregovorima. O tome su govorili ministri i potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Rasim Ljajić i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Dačić i Vulin su mišljenja da razgraničenje odnosno podela dobro rešenje, a Ljajić da je dobro ali zakasnelo rešenje.

(Video: Rubrika Post Scriptum o Kosovu)

Vučićevo pranje ruku od Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun iz redova vladajuće Srpske napredne stranke kaže da on nije primetio da se Beograd zalaže za podelu Kosova. Na naše pitanje da li smo u pravu kada kažemo da su sve opcije na stolu, da nijedno rešenje nije van tog stola, odgovara, uz ogradu da on nije pregovarač.

"Moglo bi se prihvatiti to što govorite, mada nisam siguran da je tako. Naravno, kada se pregovara, ne može se isključiti ni jedna opcija. Kada tragate za rešenjem, onda morate da razmotrite sve mogućnosti da postignete najbolje moguće rešenje, da bi ono bilo sprovodivo i koje treba da dovede do pomirenja Srba i Albanaca."

Na naše pitanje da li je u igri menjanje granica, Drecun je odgovorio protivpitanjem.

"Ne znam o kojim granicama pričate. Mislite na granicu Srbije sa Albanijom? Možda na Morini, Đeravici, da li na tu granicu mislite? Kakvo je rešenje moguće postići za konačni status Kosova i Metohije, ako uopšte dođe do rešenja, ostaje da se vidi", oprezno zaključuje Drecun.

I bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, univerzitetski profesor Ivan Vujačić ne veruje da je na pregovaračkom stolu podela Kosova. On misli da se o tome dosta spekuliše u javnosti, kao i o tome koliko se Amerika menja u odnosu na taj problem. EU vodi glavnu reč u pregovorima a Amerika je bitna zbog uticaja na albansku stranu.

"Evropljani su davno zauzeli stav da je teritorijalna promena u smislu granica nešto što ne dolazi u obzir", podseća Vujačić.

Ono što Brisel obećava Srbiji, kaže Florian Biber, jeste bolja zaštita Srba koji žive na Kosovu i bolja pozicija Srbije na putu za članstvo u EU.

Plašim se da deo vlasti u Srbiji razmišlja isključivo o teritoriji: Florian Biber
Plašim se da deo vlasti u Srbiji razmišlja isključivo o teritoriji: Florian Biber

"To nije u nacionalističkom smislu ‘šta mi to dobijamo’ gde se uvek misli na teritorije. Ja se plašim da Vučić i oni koji se više zalažu za podele, kao Dačić i Vulin, razmišljaju isključivo o teritoriji. ‘Ako imamo neku teritoriju, onda smo pobedili, ako nemamo, onda smo izgubili i nas nije briga za Srbe van te teritorije.’ I to je, naravno, jako loša poruka i jako opasna za Srbe koji žive van te granice", upozorava profesor iz Graca.

Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je glasine da će se sa Srbijom u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa razgovarati o podeli Kosova. Na konferenciji za medije u utorak 31. jula, on je kazao da "neće biti sile" koja će naterati kosovsku stranu da razgovara o podeli Kosova…Prema tome, ja ovde danas, kao predsednik zemlje, još jednom osiguravam građane Kosova da neće biti sile koja će naterati Kosovo da diskutuje, a kamoli da se složi o podeli", istakao je on.Tači je istakao da su zabrinjavajući glasovi po tom pitanju, pogotovo što o tome govore i ljudi koji imaju legitimitet u domaćin institucijama.

"Neće biti bosnizacije Kosova, neće biti podele Kosova, nećemo imati Ahtisari plus", kazao je Tači.

Prethodno je Tači u jednom intervjuu (KTV) izjavio da da će biti korekcija granica sa Srbijom, kao što je to bilo sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG