Dostupni linkovi

Ustavni sud daje konačan stav o vetu na zaključke Skupštine RS


Zgrada Ustavnog suda RS u Banjaluci, ilustrativna fotografija
Zgrada Ustavnog suda RS u Banjaluci, ilustrativna fotografija

Ustavni sud Republike Srpske (RS) daće konačan stav u vezi s vetom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na zaključke u vezi s “Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a u utorak nije usaglasila stavove u vezi sa tim pitanjem.

Isti stav je bio i na sjednici Vijeća naroda, nakon odluke Kluba Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, "u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma".

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda pokrenuo je 20. novembra postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke, koje je entitetski parlament usvojio 12. novembra.

Prihvaćeno je 20 zaključaka klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

XS
SM
MD
LG