Dostupni linkovi

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke Skupštine Republike Srpske


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) donio je u srijedu odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Skupštine Republike Srpske u vezi informacije sa "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS".

Ovo je potvrdio za Radio Slobodna Evropa šef Kluba Mihnet Okić.

Podsjećamo, Skupština Republike Srpske je 12. novembra, nakon maratonske sjednice, usvojila zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Za ove zaključke glasala su 53 poslanika vladajuće većine, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Poslanici su o ovoj informaciji kao jedinoj tački dnevnog reda raspravljali 15 sati.

Zaključke je predložila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Usvojeno je 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, "u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma".

"U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu", navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

XS
SM
MD
LG