Dostupni linkovi

Vlada RS-a traži identifikaciju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH


Poslanici tokom zasjedanja Narodne skupštine RS 11. novembra 2019.
Poslanici tokom zasjedanja Narodne skupštine RS 11. novembra 2019.

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak na sjednici u Banjaluci, zaključak u vezi sa "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske", navodi se u saopštenju za javnost.

Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta traži od svih ministarstava da, u skladu sa resornom nadležnošću, izvrše analizu i identifikuju nadležnosti koje su prenesene na nivo Bosne i Hercegovine "na neustavan način" ili "međuentitetskim sporazumom", kao i da analiziraju efekte ovako prenesenih nadležnosti i rad institucija i organa koje su formirane uslijed prenosa nadležnosti, te da o istom sačine cjelovitu informaciju.

"Vlada Republike Srpske izražava spremnost da sa Federacijom BiH odmah otpočne pregovore s ciljem usaglašavanja za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanja datih saglasnosti na Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom Savjetu BiH".

Takođe, Vlada Republike Srpske inicirala je i potrebu da se odmah pristupi izradi Zakona o rehabilitaciji svih nezakonito smijenjenih lica iz Republike Srpske koji su smijenjeni odlukama visokih predstavnika kao i da se sagleda mogućnosti izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske u smislu sankcionisanja postupanja suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske, kao ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske", navodi se u saopštenju za javnost.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak rano ujutro na posebnoj sjednici "Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i uticaju na položaj i prava tog bosanskohercegovačkog entiteta".

Poslanici su o ovoj informaciji kao jedinoj tački dnevnog reda raspravljali 15 sati.

Usvojeno je 20 zaključaka među kojima i onaj koji govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i zaključak kojim se najavljuje mogućnost novog ustava RS, o kojem će se, kako je navedeno u zaključcima izjasniti i građani na referendumu.

U zaključcima se pored ostalog traži reakcija međunarodne zajednice i potpisnika Dejtona na donošenje akata koji, kako se navodi, razgrađuju sporazum.

Zaključke je predložila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Za usvajanje zaključaka od ukupno 83 narodna poslanika glasala su 53 prisutna, niko nije bio protiv niti suzdržan, a zasjedanje do ranih jutarnjih sati obilježile su burne rasprave i međusobne optužbe.

XS
SM
MD
LG