Dostupni linkovi

PIC se oglasio o zaključcima NSRS-a: RS nema pravo na otcjepljenje


Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH
Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini(PIC) smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske(RS) zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz kancelarije visokog predstavnika.

"Interesima RS se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju", navodi se u rekaciji PIC-a.

U izjavi ambasadora tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIC-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta i da su zaključci Narodne skupštine RS su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

"RS nema pravo na otcjepljenje i treba da djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH", tvrde ambasadori.

Upravni odbor PIC-a dodaje da je Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda, saopšteno je iz OHR-a.

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština RS nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH", navodi Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH.

U izjavi ambasadora se navodi da RS na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a u potpunosti podržavaju institucije na nivou BiH koje su potrebne za uspješno funkcionisanje oba entiteta i pozivaju organe RS da se uzdrže od, kako kažu, podrivanja tih institucija.

U izjavi se ističe da ambasadori u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma.

Ambasadori kažu da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma, te da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenja Dejtonskog sporazuma.

Sa ovakvim stavom se, kako stoji u saopštenju, ne slaže Ruska Federacija.

XS
SM
MD
LG