Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila i zaključak o mogućem samopredjeljenju


Narodna skupština Republike Srpske, 11. novembar 2019.
Narodna skupština Republike Srpske, 11. novembar 2019.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak rano ujutro na posebnoj sjednici "Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i uticaju na položaj i prava tog bosanskohercegovačkog entiteta".

Poslanici su o ovoj informaciji kao jedinoj tački dnevnog reda raspravljali 15 sati.

Usvojeno je 20 zaključaka među kojima i onaj koji govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i zaključak kojim se najavljuje mogućnost novog ustava RS, o kojem će se, kako je navedeno u zaključcima izjasniti i građani na referendumu.

U zaključcima se pored ostalog traži reakcija međunarodne zajednice i potpisnika Dejtona na donošenje akata koji, kako se navodi, razgrađuju sporazum.

Zaključke je predložila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Za usvajanje zaključaka od ukupno 83 narodna poslanika glasala su 53 prisutna, niko nije bio protiv niti suzdržan, a zasjedanje do ranih jutarnjih sati obilježile su burne rasprave i međusobne optužbe.

Narodna skupština, u zaključcima, zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je suprotna njegovim odredbama i principima.

Dodaje se da će u slučaju izostanka reakcije strana potpisnica, svjedoka Dejtonskog sporazuma i predstavnika međunarodne zajednice na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština pristupiti donošenju novog Ustava tog entiteta, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu.

Skupština RS je, kako se navodi u zaključcima, zadužila sve nadležne entitetske institucije da, bez odlaganja, preduzmu neophodne aktivnosti u cilju pripreme sveobuhvatne informacije o okolnostima i aktivnostima koje su dovele do donošenja odluke o davanju saglasnosti tog entiteta na sporazume o formiranju Zakona o odbrani BiH, Zakona o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i drugih zakona kojima su delegirane, kako se navodi nadležnosti RS, kao i onih zakona koji su nametnuti od strane visokih predstavnika u BiH.

"Narodna skupština RS, kao najvažnije načelo Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 ističe prava konstitutivnih naroda u skladu sa principima Ustava BiH i međunarodnih dokumenata koji promovišu prava naroda, a koji su dio ustavnog sistema u BiH, uključujući i pravo na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta", jedan je od zaključaka koji je usvojen.

Dodaje se da u slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje koje je proklamovano i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu.

"Narodna skupština RS će, shodno poštovanju suvereniteta i vladavine prava, pokrenuti inicijativu za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. Postojanje i djelovanje visokog predstavnika, kao neizabranog stranog zvaničnika bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlašćenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, predstavlja kršenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma kojim su jasno propisane nadležnosti visokog predstavnika", jedan je od zaključaka Narodne skupštine RS.

U zaključcima, poslanici odbacuju bonska ovlaštenja visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, jer kako je objašnjeno u usvojenim zaključcima njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava.

Skupština, zaključcima zadužuje Vladu tog entiteta da pokrene pregovore sa Vladom Federacije BiH u cilju hitnog usaglašavanja Zakona o Ustavnom sudu BiH, i da u narednom periodu pripremi Zakon o rehabilitaciji svih nezakonito smijenjenih lica iz RS koji su smijenjeni odlukama visokih predstavnika.

Vlada RS i druge nadležne institucije zadužene su da pokrenu reformu institucija pravosuđa na nivou BiH - Suda BiH, Tužilaštva BiH i sistema Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koje je, piše u jednom od zaključaka, visoki predstavnik nametnuo nezakonitim odlukama.

"Narodna skupština RS će nastaviti da djeluje u skladu sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se obavezala na vojnu neutralnost", posljednji je od dvadeset zaključaka.

Dodaje se da će u slučaju nasilnih pokušaja pristupanja BiH NATO savezu, RS održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu RS u bilo kakvim vojnim savezima.

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG