Dostupni linkovi

Vrhovni tužilac Crne Gore nije pod istragom zbog Kneževićevih snimaka


Vrhovni državni tužilac Crne Gore: 'Ja sam miran'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Vrhovni državni tužilac Crne Gore: 'Ja sam miran'

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković nije pod istragom tužilaštva, neće podnijeti ostavku, niti sebe smatra korumpiranim. To je saopšteno na pres konferenciji Državnog tužilaštva, nakon što je u javnosti osvanuo tajno snimani razgovor u kome sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević navodno tvrdi da je odnosio novac u tužilaštvo, kako bi određeni osumnjičeni bili oslobođeni istrage.

Najnoviju aferu u Crnoj Gori, u kojoj je meta tužilaštvo, pokrenuo je crnogorski biznismen Duško Knežević, koji je pod istragom zbog niza krivičnih djela iz oblasti pranja novca i utaje poreza.

U unaprijed pripremljenoj izjavi nakon čijeg iščitavanja je napustio pres konferenciju, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je pozvao institucije da utvrde istinu u slučaju optužbi koje su se mogle čuti na audio snimku objavljenog telefonskog razgovora, a u kome sekretar tužilaštva kaže da je Stankoviću navodno nosio novac kako bi se u nekim slučajevima skrenula istraga:

„Pozivam sve građane, svakog pojedinca, koji imaju i najmanji dokaz da je na bilo koji način potkupio Ivicu Stankovića, da je uticao na odluku koju ću donijeti, da odmah izađe sa tim. Ja sam miran jer takvih dokaza nema niti ih može biti. Ukoliko je bilo ko zloupotrebljavao moje ime, neka snosi odgovornost“, pročitao je Stanković prije napuštanja presa.

Zatim su ostali tužioci saopštili da se protiv sekretara vrhovnog državnog tužioca Nenada Vujoševića već vodi istraga i da je on, kako je rečeno, dio kriminalne grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da ne postoji bilo kakva sumnja u vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, da on neće biti pod bilo kakvom istragom i da Stanković neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

Konferencija Tužilaštva u Podgorici
Konferencija Tužilaštva u Podgorici

„Ivica Stanković nema nikakvo svojstvo u ovom predmetu. Za svojstvo osumnjičenog nema ni udaljenih sumnji, a ako ih bude biće saslušan (Stanković) kao i svaki drugi građanin“, rekao je Katnić.

Katnić je potvrdio da je Nenad Vujošević napustio Crnu Goru i da tužilaštvo zna gdje se on nalazi. Katnić je ustvrdio da je do pokušaja kompromitacije došlo, zbog ogromne količine novca koja je blokirana u slučajevima vezanim za biznismena Duška Kneževića.

Na informacije saopštene na presu Tužilaštva kasno popodne reagovao je Duško Knežević saopštenjem u kome se između ostalog navodi da je Tužilaštvo priznalo korupciju:

“Ivica Stanković i svi ostali iz Tužilaštva koji su danas stali pred kamere moraće da kažu kako to, ako su već znali da je Nenad Vujošević uzimao pare, da reaguju tek nakon što se pojavi snimak? Ništa nijesu preduzeli duže od godinu, čak su navodno imali podatke da je korumpirao jednog tužioca. A Vujošević je sve vrijeme sekretar Tužilaštva koji ima pristup važnim informacijama. To je još jedan skeč u režiji glasovitog tajnovidca Milivoja Katnića. On drži Vujoševića na mjerama i pušta ga da korumpira tužioca, da ovaj donese nezakonito rješenje, pa ga na kraju pušta da napusti Crnu Goru”.

U audio snimku, čija autentičnost još nije potvrđena, Knežević upozorava Vujoševića da će objaviti druge snimke koji navodno dokazuju - da je biznismen Knežević svojim novcem potplaćivao tužioce za oslobađanje od istrage dijela osumnjičenih i za skretanje tužilačke istrage.

Poznato je da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u prvoj izjavi za javnost negirao sve navode sa tajno snimljenog materijala i pozvao nadležne da utvrde punu istinu u ovom slučaju.

Na audio snimku, muška osoba koju biznismen Duško Knežević imenuje Nenadom Vujoševićem, sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva, govori o tome da je od Kneževića uzimao novac i davao ga vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, da bi se zauzvrat zaustavile određene istrage protiv ljudi bliskih Kneževiću.

Na prezentovanom audio snimku se čuje da Vujošević moli Kneževića da ne objavljuje kompromitujuće snimke koji se odnose na predaju novca, u kome je Vujošević navodno posrednik, a Knežević zahtijeva da tužilaštvo oslobodi njegovog kuma Dejana Sekulića koji je uhapšen u jednoj od tužilačkih akcija u avgustu. Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost ovog audio snimka:

Kneževićev snimak razgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Ovakvim i sličnim snimcima optuženi biznismen Duško Knežević prijeti od kada je napustio Crnu Goru i od kada je protiv njega pokrenuto više krivičnih istraga koje se odnose na pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza.

Na osnovu Kneževićevog tajno snimljenog audio i video materijala pokrenuti su krivični procesi protiv bivšeg guvernera Centralne banke Velibora Miloševića i visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista i bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.


Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića da je navodno bio na čelu organizovane kriminalne grupe. Knežević se, prema sopstvenim riječima nalazi u Velikoj Britaniji čiji je takođe državljanin. On tvrdi da je nelegalno finansirao izborne kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista, da je potplaćivao čelnike institucija kako bi dobio pozitivne izvještaje o kontroli njegovih kompanija, a posebno banaka.

Nakon višemjesečne istrage, odlukom suda je privremeno blokirana sva imovina biznismena Kneževića u Crnoj Gori, među kojom su kuće, stanovi i poslovni prostori, hoteli u kojima je vlasnik i suvlasnik, zabranjeno mu je upravljanje brojnim firmama, parcelama i imanjima koja posjeduje.

Kao odgovor na blokadu imovine, Atlas grupa čiji je Knežević vlasnik, pokrenula je arbitražni postupak protiv Crne Gore u vrijednosti od najprije 500 miliona eura, a zatim je taj zahtjev proširen na još 200 miliona eura. Atlas grupa tvrdi da je pretrpjela "ne samo direktnu, već i međunarodnu štetu usljed narušavanja reputacionog rizika".

U međuvremenu je uhapšeno i procesuirano više Kneževićevih saradnika i osoba koje su imale poslovne veze s njim. Dio njih je u pritvoru, dok je dio nakon saslušanja pušten na slobodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG