Dostupni linkovi

Šariću 15 godina zatvora za šverc kokaina


Odbio da prisustvuje izricanju presude: Darko Šarić
Odbio da prisustvuje izricanju presude: Darko Šarić

Veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Goran Soković, koji se nalazi u bekstvu, dobio je takođe 15 godina zatvora, a Željko Vujanović osuđen je na 14-godišnju zatvorsku kaznu. Obojica su okvalifikovani kao organizatori Šarićeve kriminalne grupe.

Trojica optuženih koji su dobili status svedoka saradnika osuđeni su na kazne od 5 do 10 meseci zatvora, a preostalih 18 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

Prethodno je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal potpisano devet sporazuma o priznanju krivice.

Reč je o drugoj prvostepenoj presudi Darku Šariću i članovima njegove grupe optuženima za šverc gotovo šest tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Presuda je doneta nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog
suda, koji je prethodnu presudu Šaricu od 20 godina zatvora oborio zbog nejasno napisane optužnice i naložio novo suđenje.

Prvooptuženi Šarić nije prisustvovao izricanju presude, o čemu je zvaničnim putem obavestio sud.

U obrazloženju koje je pročitao sudija Siniša Petrović, navedeno je da je tokom postupka dokazano da je 25 optuženih, koliko ih je ostalo na optuženičkoj klupi, učestvovalo u organizaciji, odnosno kupovini i transportu kokaina prekookeanskim brodovima na teritoriju Evrope, gde je ta droga bila dalje prodavana.

Utvrđena je uloga svakog od optuženih, na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora i presrenute elektronske komunikacije, ali su ključni za dokazivanje krivice bili iskazi trojice svedoka saradnika.

Najvažnijm se smatra svedočenje Nebojše Joksovića, jednog od organizatoira šverca narkotika, koji je rasvetlio način na koji su pripadnici Šarićeve grupe komunicirali, ali i šifrarnik koji su koristili.

Kako je rekao sudija Petrović, za dokazivanje su korišćene bukvalno sve kriminalističke tehnike, što je ocenio neuobičajenim, dodajući da spisi predmeta obuhvataju više desetina hiljada stranica.

Sudija Petrović posebno je istakao statistiku suđenja, navodeći da je bilo efikasno i da je, u ponovljenom postupku od 79 ročišta održano 54, a odloženo 25. Insitirao je na tome da su sva odlaganja bila po zahtevu optuženih i odbrane, i da ni za jedno nije odgovoran sud.

Osuđenima, njihovim advokatima i Tužilaštvu za organizovani kriminal,
ostavljena je mogućnost žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Početak suđenja Darku Šariću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Odbrana će uložiti žalbu Apelacionom sudu, rekao je advokat Darka Šarića Radoslav Baćović i ocenio da je „presuda koju je predsednik Sudskog veća pročitao u stvari prepisana optužnica“.

„Prvostepeni sud je bio dužan da izvede sve procesne radnje i raspravi sva sporna pitanja na koja ukazuje drugostepeni sud. Ništa od onoga što je naloženo nije učinjeno. Čak nije utvrđen ni identitet okrivljenih sagovornika iz telefonskih razgovora. Jedini nalog koji je sud ispoštovao jeste da je primenio stari zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela“, rekao je Baćović.

Sud i tužilaštvo različito o visini kazne

Pre mesec dana, u završnoj reči na suđenju za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, Darko Šarić je rekao da protiv njega nema dokaza, a da su svedoci saradnici lagali.

„Nemam od čega da se branim jer me ništa nije pitao. Pitam ga: ’Čoveče, za šta me optužuješ?’ On ne zna“, rekao je Šarić govoreći o tužiocu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od suda za Šarića kao organizatora kriminalne grupe maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora od 40 godina. Za trojicu svedoka saradnika tužilaštvo je predložilo kazne manje od godinu dana, dok je za ostalog 21 optuženog predložilo maksimalne kazne za krivična dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Ova presuda Šariću ne razlikuje se bitno od prvostepene presude u prethodnom slučaju, kada je narko bos osuđen na 20 godina zatvora, ali je u ovom slučaju primenjen stari zakon koji je nešto blaži, pa je samim tim i kazna manja, kaže za RSE Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK i autor knjige „Šarić – Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“.

Prema njegovim rečima, Šarić je u Srbiji dobio adekvatnu kaznu, ali napominje da bi u svetu za ista ova dela verovatno dobio veću.

„Tužilaštvo i sud imaju različito tumačenje kako pristupiti suđenju za organizovani kriminal. Tužilaštvo traži mnogo veće kazne, u ovom slučaju su tražili 40 godina zatvora. Sud uglavnom izriče presude za samo krivično delo, na primer za šverc droge, ali ne i za kriminalno udruživanje, jer sudije podrazumevaju da je u okviru presude za šverc droge kazna i za kriminalno udruživanje. Tužilaštvo uglavnom ima stav da bi kriminalno udruživanje trebalo posebno da se kazni, što bi povećalo samu kaznu. To je nešto što postoji ne samo u ovom predmetu, već generalno kao različito tumačenje“, objašnjava Dojčinović.

Tužilac Saša Ivanić je u završnoj reči rekao da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijske tokove.

"Smatramo da je tokom suđenja dokazano da su organizatori kriminalne grupe bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric. Oni nisu imali kontakt sa kokainom, već su organizovali ostale pripadnike koji su imali zadatak da nabavljaju, transportuju i skladište kokain", naveo je Ivanić.

Na drugoj strani, advokati Darka Šarića trvde da nema dokaza da je on organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima iz Urugavaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Zahtev sudu da oslobodi Šarića, njegov branilac, advokat Dejan Lazarević obrazložio je tvrdnjom da "tužilaštvo nema ni milimetar dokaza protiv Šarića".

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i saradnicima počelo je u septembru 2016. godine, nakon što je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu Specijalnog suda zbog "bitne povrede odredaba krivičnog postupka". Tom presudom, iz jula 2015. godine, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a članovi njegove grupe na različite zatvorske kazne, od višemesečnih do višegodišnjih. Trojica optuženih su postali svedoci saradnici, a devetorica su potpisali sporazum o priznanju krivice.

„Na ponovljenom suđenju nismo čuli ništa novo u odnosu na ono pre prve presude“, kaže za RSE Bojana Jovanović, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

„Tužilac je ostao pri svim svojim dokazima. Ključni su tu prisluškivani telefonski razgovori i izjave svedoka saradnika. Sa druge strane, odbrana je tvrdila da ne postoji to krivično delo, navodili su da prisluškivani telefonski razgovori nisu zakonito snimani i pokušali su da diskredituju najbitnijeg svedoka saradnika Nebojšu Joksovića zbog toga što je on jedini koji je otvoreno govorio o tome da je Darko Šarić bio organizator i da je bio uključen u međunarodni šverc kokaina. Nisam sigurna da su u tome uspeli do kraja s obzirom da je Joksović ostao pri svom iskazu“, navodi Jovanović.

Ponovljeno suđenje Šarićevoj grupi najviše su obeležila odlaganja ročišta.

„Tako da smo mi tokom 2017. godine primetili da je bilo više odloženih suđenja nego onih koja su se održala“, kaže Jovanović.

Ona objašanjava da su najčešći razlozi za odlaganje suđenja bili nedolazak advokata ili izostanak zbog bolesti ili drugih razloga.

„Ali u nekim situacijama smo primetili da predsednik sudskog veća nije možda reagovao najbolje i da je dozvoljavao da se suđenja odlože kako bi mogla da se održi parnica, koja je mnogo manje značajna u odnosu na jedan ovakakv krivični postupak. I to parnica u kojoj je prvooptuženi Darko Šarić tužio svedoka saradnika. Imali smo i situacije u kojima su advokati imali punomoćja za zastupanje određenih ljudi, ali su odbijali da ih zastupaju, pa je dolazilo do odlaganja“, kaže Jovanović.

Tužilaštvo je navodilo da je reč o namernim opstrukcijama kako bi Šarić bio pušten iz pritvora, a advokati odbrane da je kriv tužilac koji podnosi, kako su navodili, besmislene dokazne predloge koje sud usvaja.

Tokom postupka je dokazano da je 25 optuženih učestvovalo u organizaciji, odnosno kupovini i transportu kokaina
Tokom postupka je dokazano da je 25 optuženih učestvovalo u organizaciji, odnosno kupovini i transportu kokaina

Interesantno je i to što je došlo do promene celog sudskog veća, napominje novinarka Bojana Jovanović.

„U odnosu na veće koje je donelo osuđujuću presudu 2015. godine sada je ostao samo predsednik sudskog veća Siniša Petrović dok je drugo dvoje sudija promenjeno. Tako da deluje poprilično neozbiljno da u jednom tako komplikovanom postupku, gde ima 36 optuženih, da se sudije menjaju, jer je novim sudijama potrebno i vreme da se upoznaju sa svim dokazima, sa celim postupkom“, ocenjuje Jovanović.

Darko Šarić se nalazi u pritvoru od kada se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, pre čega je četiri godine bio u bekstvu.

„Naši operativci locirali su njegovo kretanje na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, i kada je akcija hapšenja postala izvesna i kada je toga postao svestan i sam begunac, Ministarstvo pravde i državne uprave dobilo je zahtev za kontaktom od strane branioca Darka Šarića. Na osnovu tih kontakata da bi se izbegle žrtve ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Republike Srbije“, rekao je tadašnji ministar pravde Nikola Selaković.

Sam Šarić je na suđenju izjavio da se predao zbog promene političke klime u Srbiji osećajući da može da ima pošteno suđenje. „Ovo je fer suđenje sada, nije Darko neprijatelj više“, rekao je navodeći da se pre predaje krio u Dominikanskoj Republici i da je bilo više pokušaja iz Srbije da se pregovara s njim, ali da je sve ponude odbio.

„Nudili su mi da svedočim protiv (funkcionera) Crne Gore, kasnije je bilo ponuda za (Ivicu) Dačića, a na kraju da potpišem deset godina“, rekao je Šarić i naveo da mu „nije palo na pamet da prihvati“, piše KRIK.

U aprilu 2016. godine, u intervjuu za KRIK, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao je da je sa Šarićem bilo pregovora o visini kazne.

„A kako mislite da je to moguće, to je druga šuplja priča koju sam slušao. Kako mislite – ti dođi, pa ćeš da imaš 5, 8 i 10 godina? Kako mislite da vi kažete sudijama, imate troje sudija i tužioce, da pet ili deset ljudi kaže - namestite da to bude. Pa, to je nemoguće“, rekao je tada Vučić.

Javnost i dalje ne zna zbog čega se Darko Šarić predao 2014. godine, podseća novinarka KRIK-a Bojana Jovanović navodeći da nisu poznati detalji tih pregovora, kako su oni tekli, ko je sve učestvovao u njima.

„Mogli smo samo da čujemo ono što je Šarić pričao na suđenju gde je rekao da je bio ucenjivan, da je bilo više pregovora, da su hteli da ga nagovore da optuži Crnu Goru, verovatno misleći na neke predstavnike vlasti dole, ali nije pominjao nikakva imena. Ali nemamo objašnjenje kako je došlo do njegove predaje, da li je napravljen neki dogovor ili nije. Da, Aleksandar Vučić je to negirao u intervjuu za KRIK, ali opet nije obrazložio niti izneo bilo kakve detalje“, kaže Jovanović.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. U tom procesu se Šarić i još 17 okrivljenih terete za pranje oko 22 miliona evra.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG