Dostupni linkovi

Ukrajina traži zapadnu pomoć u oružju, dok Rusija napreduje u Severodonjecku


Severodonjeck
Severodonjeck

Ruske snage sada kontrolišu veći deo Severodonjecka, ali se nastavljaju žestoke borbe u ovom ključnom istočnom gradu, rekli su ukrajinski zvaničnici, istovremeno tražeći ponovo pomoć od Zapada u oružju, koje bi ovoj zemlji omogućilo da preživi "jednu od najbrutalnijih bitaka u i za Evropu".

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je 13. juna da su Rusi uništili još jedan most u gradu, ali borbe ulicu po ulicu i dalje besne.

Ruske snage kontrolišu centar grada zbog svoje superiorne artiljerijske vatrene moći koja je uključivala upotrebu višestrukih raketnih sistema, Motuzjanik je rekao, ali je dodao da ruske snage "trpe značajne gubitke u pešadijskim jedinicama".

Šef gradske administracije Oleksandr Strjuk rekao je ukrajinskoj televiziji 14. juna da uprkos tome što je treći most uništen, "grad nije izolovan".

"Postoje komunikacioni kanali iako su prilično komplikovani," rekao je Stjuk, dodajući da se vode danonoćne borbe i da se situacija na terenu "menja svakog sata".

On je rekao da ukrajinske vlasti nastavljaju da evakuišu civile iz Severodonjecka "svakog minuta kada nema dejstava ili postoji mogućnost transporta".

Strjuk je istakao da je nešto više od 500 civila nastavilo da se skriva u gradskoj hemijskoj fabrici Azot, za koju vlasti navode da je meta masovnog bombardovanja ruskih snaga.

Oko 12.000 ljudi ostalo je u Severodonjecku, gradu koji je pre rata imao oko 100.000 stanovnika.

Ako padnu Severodonjeck i obližnji grad Lisičansk, ruske snage bi imale kontrolu nad čitavim regionom Luganjska, čiji je veći deo već pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnom obraćanju 13. juna da će bitka za region Donbasa "sigurno ući u vojnu istoriju kao jedna od najbrutalnijih bitaka u Evropi i za Evropu".

Zelenski je rekao da se njegove snage suočavaju sa „značajnom prednošću Rusa u količini opreme, a posebno -- artiljerijskim sistemima“ i još jednom pozvao Zapad da pošalje modernije sisteme teškog naoružanja ukrajinskim braniocima.

Mihajlo Podoljak, glavni savetnik Zelenskog, takođe se založio za hiljade komada teškog naoružanja i opreme kako bi se postigao paritet sa Rusijom na frontu i okončao rat.

"Direktno govoreći – da bismo okončali rat, potreban nam je paritet teškog naoružanja," naveo je Podoljak na Tviteru. On je predočio listu zahteva sa 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

Ruska ofanziva na istoku Ukrajine ima svoju cenu, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom biltenu 14. juna.

U ovom dokumentu se citira izjava višeg zvaničnika ruske Vojnoindustrijske komisije da će ti troškovi za odbranu porasti za 600-700 milijardi rubalja (10,5 milijardi-12,3 milijarde dolara), odnosno 20 odsto.

U međuvremenu, ukrajinski glavni tužilac rekao da istražuje smrt još sedam civila pronađenih sa vezanim rukama na leđima u Buči, predgrađu Kijeva.

Buča je privukla pažnju sveta početkom aprila kada su tamo pronađene desetine tela u civilnoj odeći, od kojih su neka bila vezanih ruku, nakon što su se ruske trupe povukle iz tog područja.

Od tada je otkriveno mnogo više leševa u i oko tog područja, što je postalo sinonim za navode o ruskim ratnim zločinima.

Ukrajinska policija je saopštila da širom zemlje još uvek pokušava da identifikuje tela 1.200 civila.

Izvor: Reuters, AP, BBC, CNN i AFP

XS
SM
MD
LG