Dostupni linkovi

Svi mostovi do Sjeverodonjecka uništeni


Pogled na eksploziju nakon zajedničke operacije pripadnika Nacionalne garde Ukrajine, Snaga za specijalne operacije i Službe državne bezbjednosti da dignu u zrak most koji povezuje Sijerodonjeck i Lisičansk sa Rubižnom. Luganska oblast, maj 2022

Svi mostovi iz istočnog ukrajinskog grada Sjevjerodonjecka su uništeni, a uslovi za ostanak ljudi u gradu su "izuzetno teški", rekao je za RSE vojni guverner regije Lugansk.

"Svi mostovi su porušeni, tako da je danas, nažalost, nemoguće bilo šta donijeti u grad", rekao je Sergej Hejdej i dodao da evakuacija nije moguća.

Ruske snage uništile su kompletnu infrastrukturu za gas, vodu i struju, rekao je on, ističući da postoje i "ogromni problemi" sa medicinskom njegom.

Prema Haydayu, ruska vojska trenutno kontroliše 70 do 80 posto Sjevjerodonjecka.

On je na Fejsbuku dodao da Sjevjerodonjeck nije blokiran, a komunikacija sa gradom postoji.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage potisnute iz centra Sjevjerodonjecka, grada Donbasa u kojem se vode žestoke bitke dok se ukrajinske i ruske snage bore za kontrolu.

Eduard Basurin, visoka separatistička ličnost, rekao je 13. juna da je Sjeverodonjeck "de facto" blokiran nakon što su ruske snage digle u zrak "posljednji" most koji ga povezuje sa Lisičanskim.

Ukrajinski generalštab saopštio je ranije da su ruske trupe stekle uporište u selu Bogorodični, oko 50 kilometara zapadno od Sjevjerodonjecka.

Zauzimanje Bogorodičnog stavlja ruske snage u dobru poziciju da napadnu Slavjansk, veći, važniji grad.

Prema Basurinovim riječima, snage koje podržava Moskva počele su ofanzivu na Slavjansk.

Hejdej je ranije prokomentarisao situaciju u hemijskoj fabrici Azot u Sjevjerodonjecku, gdje su se stotine civila navodno sklonile, rekavši da je "jako granatirana".

Separatistički borci koje podržava Moskva saopštili su tokom vikenda da su opkolili fabriku i tvrde da su tamo zarobljeni ukrajinski branioci.

Tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da se "ključni taktički cilj" Rusije nije promijenio.

"Oni pritiskaju u Sjevjerodonjecku, tamo se vode žestoke borbe, bukvalno na svaki metar", rekao je Zelenski, dodajući da ruska vojska pokušava da ubaci rezerve u Donbas.

Zelenski je rekao da Rusija raspoređuje nedovoljno obučene trupe i koristi svoje mladiće kao "topovsko meso" u "veoma žestokoj" borbi.

"Tamo je svaki metar ukrajinske zemlje prekriven krvlju - ali ne samo naše, već i okupatorske".

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 13. juna da će u narednim mjesecima operacije prelaska rijeke "vjerovatno biti među najvažnijim odlučujućim faktorima u toku rata".

Britanska obavještajna služba je saopštila da se Rusija do sada borila da pokaže "kompleksnu koordinaciju neophodnu za uspješne, velike prelaske rijeka pod vatrom".

Uprkos sve težoj situaciji, Zelenski je ostao prkosan, rekavši da su ukrajinske snage spriječile ruske trupe da brzo pregaze istočnu Ukrajinu.

"Sjećate se kako su se u Rusiji početkom maja nadali da će zauzeti cijeli Donbas?" rekao je Zelenski. "Već je 108. dan rata, već jun. Donbas se drži".

Sjevjerodonjeck je bio žarište nedavnih borbi za koje je Kijev rekao da bi mogle odrediti ishod rata, koji je počeo 24. februara ruskom invazijom punog razmjera na Ukrajinu.

Sumorni scenario za Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:17 0:00

Sam grad je skoro pretvoren u ruševine granatiranjem ruskih snaga, sa situacijom koja liči na stanje u južnoj luci Mariupolj, koja je pala u ruke ruskih snaga nakon duge, krvave bitke prošlog mjeseca.

U zapadnom regionu Ternopolja, najmanje 22 osobe su ranjene kada su četiri ruske krstareće rakete pogodile vojnu instalaciju i neke stambene zgrade, rekao je regionalni guverner 12. juna.

Mykhaylo Podolyak, glavni savjetnik Zelenskog, u međuvremenu je uputio molbu za hiljade teškog naoružanja i opreme kako bi se postigao paritet s Rusijom na frontu i okončao rat.

"Budući da budemo direktni - da bismo okončali rat, potreban nam je paritet teškog naoružanja", rekao je on na Tviteru. On je naveo 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

"Sastanak Kontakt grupe ministara odbrane održava se u #Briselu 15. juna. Čekamo odluku," rekao je on.

U svom noćnom video obraćanju Ukrajincima, Zelenski je obnovio poziv zapadnim zemljama da ubrzaju isporuke oružja.

Ukrajinske trupe "čine sve da zaustave ofanzivu, koliko god mogu, sve dok ima dovoljno teškog naoružanja, moderne artiljerije - sve što smo tražili i nastavljamo da tražimo od naših partnera", rekao je on.

Zelenski je rekao da Rusija želi da uništi svaki grad u Donbasu, istočnoj ukrajinskoj regiji koja uključuje oblasti Donjeck i Lugansk.

"Svaki grad, to nije preterivanje", rekao je. "Sve ove ruševine nekada sretnih gradova, crni tragovi požara, krateri od eksplozija – to je sve što Rusija može dati svojim susjedima, Evropi, svijetu".

Uz izvještaje Reutersa, AP-a, AFP-a i ukrajinske službe RSE/RL

XS
SM
MD
LG