Dostupni linkovi

Udruženja iz Novog Sada traže odgovore o sukobu privatnog obezbjeđenja i aktivista na protestima


Kordon policije i muškarci u civilu, bez vidljivih obilježlja, "oči u oči" sa demonstrantima, Novi Sad, Srbija, 21. juli 2022.
Kordon policije i muškarci u civilu, bez vidljivih obilježlja, "oči u oči" sa demonstrantima, Novi Sad, Srbija, 21. juli 2022.

Koalicija novosadskih inicijativa građana i udruženja "Ekološki front" upozorila je da ni mjesec dana od incidenata tokom protesta zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, vlasti Novog Sada nisu odgovorile na pitanje "ko je dozvolio ili naložio privatnom obezbjeđenju da tuče, hapsi i ponižava građane".

Iz "Ekološkog fronta" su upitali gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ko je dozvolio privatnom obezbjeđenju da ograničava kretanje na javnoj površini uprkos, kako su naveli, jasnim zakonskim regulativama i prisustvu policije koja je jedina nadležna za obezbjeđivanje javnog reda i mira, prenosi Beta.

Koalicija se referiše na incidente od 21. jula, kada su se na protestu protiv usvajanja urbanističkog plana grada muškarci u civilu bez vidljivih obilježja sukobili sa demonstrantima.

"Da li se u Gradskoj upravi Novog Sada provjeravaju identiteti, ugovori o radnom angažovanju, kvalifikacije i eventualno postojanje bezbjednosnih smetnji kod osoba koje se angažuju za potrebe obezbjeđenja, u ovom slučaju zaposlenih u agenciji Intersec", upitali su iz ove koalicije.

Zatražili su i odgovor da li je Gradska uprava raskinula ugovor sa agencijom Intersec, imajući u vidu, kako su naveli, "grubo zanemarivanje ovlašćenja, kao i angažovanje osoba koje, po navodima iz medija, nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova obezbjeđenja".

Takođe su postavili pitanje gradonačelniku da li će agencija Intersec obavljati poslove obezbjeđenja u školskim objektima i drugim objektima koje su pod ingerencijom Gradske uprave, i zatražio da se "javno objavi fotokopija plana obezbjeđenja koja je zahtjevana od korisnika usluga, ukoliko su angažovani od strane Gradske uprave".

"Pitamo i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu u kojoj fazi je proces u vezi sa nasiljem nad građanima koje se desilo ispred Skupštine AP Vojvodine 21. jula, u kojem su učestvovala lica u bijelim majicama bez vidljivih oznaka agencije i obilježja", zaključuju iz "Ekološkog fronta".

Potpisnici saopštenja su Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Eko straža Novi Sad.

Šta se desilo na protestu?

Na poziv oko 20 lokalnih ekoloških udruženja i opozicionih stranaka, oko 200 građana protestovalo je 21. jula protiv usvajanja generalnog urbanističkog plana grada – krovnog dokumenta koji određuje kako će se Novi Sad urbanistički razvijati.

Oni su spriječeni da priđu zgradi u kojoj se održavala sjednica gradske skupštine. Postavljene su ograde koje su demonstranti htjeli da probiju, a na fotografijama i snimcima koji su objavljeni u medijima i na društvenim mrežama, vide se osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa demonstrantima.

Protest u Novom Sadu: Traži se istraga o obračunu obezbeđenja sa aktivistima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Pred skupštinom se, nakon izbijanja incidenta, pojavio i policijski kordon u opremi za razbijanje demonstracija. Zajedno sa policijom, kako se vidi na snimcima, u kordon su stali muškarci za koje se vjeruje da su pripadnici privatnog obezbeđenja gradskih institucija.

Protest je trajao nekoliko sati, a demonstranti su se razišli nakon što je Generalni urbanistički plan usvojen.

Sedam dana kasnije, 28. jula, u Novom sadu je održan novi protest, protiv nasilja, na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG