Dostupni linkovi

Četnička poruka učenika u Srebrenici


Sveti Sava obilježava se u Republici Srpskoj kao školska slava (na fotografiji Prva osnovna škola u Srebrenici)
Sveti Sava obilježava se u Republici Srpskoj kao školska slava (na fotografiji Prva osnovna škola u Srebrenici)

"Braća četnici" komentar je ispod fotografije devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog Prve osnovne škole u Srebrenici, na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković naveo je na svom Facebook profilu kako su učenici fotografiju objavili na Instagramu, a post je zabilježio jedan od učenika.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi autentičnost objavljene fotografije sa Instagrama.

Međutim, Bošnjaci koji žive u Srebrenici kažu za RSE takođe da je fotografija zaista napravljena i objavljena na Instagramu, te da se plaše za svoju djecu koja pohađaju školu. Ahmed Hrustanović, jedan od roditelja za RSE ističe:

"Ponovno oživljavanje četništva i one nacionalne politike pod kojom je počinjen genocid, zaista ulijeva strah i nije nam lahko našu djecu slati u školu", ističe Hrustanović.

Direktor Škole: Dječija naivnost i neznanje

Direktor Prve osnovne škole u Srebrenici Dragi Jovanović u komentaru za RSE navodi kako ovakve ispade u školi pripisuje dječijem neznanju i naivnosti. On kaže kako su to djeca napravila dok su se presvlačila nakon priredbe, a njihove postupke i objave, ističe, škola ne može kontrolisati. Diskriminacije, smatra Jovanović, nema, a slavu slavi ko hoće.

"Poštujući preporuku Ministarstva (Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske op.aut) još od 2008. godine da se Savina (slava Sv. Sava, op-aut) proslavlja na takav način da, ako nekoga vrijeđa, on ne treba tu da bude. On je po nastavnom kaledaru upisan kao nenastavni dan", navodi Jovanović.

Dragi Jovanović: Narodna nošnja ne može biti fašističko obilježje. Samo bolesnom čovjeku šubara može biti fašističko obilježje, kao što im i fes može biti fašistički
Dragi Jovanović: Narodna nošnja ne može biti fašističko obilježje. Samo bolesnom čovjeku šubara može biti fašističko obilježje, kao što im i fes može biti fašistički

Jovanović tvrdi da nije korištena nikakva ikonografija koja vrijeđa druge ni tokom zvaničnog obilježavanja slave.

"Izvinite, narodna nošnja ne može biti fašističko obilježje. Samo bolesnom čovjeku šubara može biti fašističko obilježje, kao što im i fes može biti fašistički", navodi Jovanović.

Sedamdeset posto učenika bošnjačke nacionalnosti

Prvu osnovnu školu u Srebrenici, kako navodi zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, u većini pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti. On ocjenjuje da, slaveći vjerski praznik samo jednog naroda, srpskog, su dikriminisani.

"Ako je to obilježje slave, onda tu ne treba da bude osnovna škola gdje su djeca raznih nacionalnosti. Ovdje se radi o 70 posto djece Bošnjaka koji pohađaju Osnovnu školu u Srebrenici", kaže Fejzić.

Istog je stava i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je u ponedjeljak (27. januara) pozvao sve učenike, nastavnike i roditelje Bošnjake da ne učestvuju u obilježavanju slave Sveti Sava u školama u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

"Obilježavanje Svetog Save, negiranje bosanskog jezika i neomogućavanje nastave po bosanskom planu su primjeri te sistemske diskriminacije sa ciljem da u obrazovnom procesu ostanu samo učenici i nastavnici pravoslavci”, izjavio je Salkić za RSE.

Načelnik Opštine: Četnici bili antifašisti

Prvi čovjek Opštine Mladen Grujičić ne vidi ništa sporno.

"Četnici su bili antifašisti, to zna svako ko poznaje istoriju", navodi Grujičić i nastavlja:

"Ukoliko nekome smeta srpski običaj, srpska nošnja, on zaista ima problem sam sa sobom, jer imali ste prilike da se ovdje slave i datumi koji vrijeđaju srpski narod, koji uopšte nisu državnog karaktera, niti priznati na državnom nivou. Niko od toga nije pravio neku pompu što se tiče srpske strane, niti je dizao neke tenzije, dok bošnjački političari pomno prate šta Srbi rade i onda, kako to narod kaže, od muve naprave magarca", smatra Grujičić.

Jedan od srebreničkih roditelja Mirsad Mujić se pita kako bi roditelji srpske nacionalnosti reagovali da Bošnjaci naprave sličnu demonstraciju.

"Šta sutra se, recimo, desi da na isti taj dan pozovemo svu bošnjačku djecu, u istu tu školu za 27. januar i održi se mevlud i tehvid (mevlud: praznik rođenja poslanika Muhameda, tehvid: muslimanska vjerska služba u kojoj se prema tradiciji u BiH uči Ku'ran, najčešće, umrlima) poginulima u Memorijalnom centru Potočari. Šta bi bilo?", pita se Mujić.

Sveti Sava obilježava se u Republici Srpskoj kao školska slava.

Incidenti u Srebrenici i Višegradu

Incident u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, koji se dogodio u ponedjeljak, nije usamljen. Na Badnje veče, 6. januara, kolona vozila nosila je Badnjak kroz Srebrenicu, a pored Memorijalnog centra u Potočarima, u kojem su ukopane žrtve genocida, puštali su četničke pjesme, te pucali.

Slično ponašanje zabilježeno je i u Višegradu, a sve je izazvalo strah i uznemirenost povratnika.

Iz Tužilaštva BiH, nakon tog incidenta, saopšteno je kako je formiran predmet koji se odnosi na zastrašivanje povratnika u Višegradu i Srebrenici, odnosno poticanja i izazivanje na vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju.

Dosadašnje presude za genocid

U Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, polovinom jula 1995. godine srpske snage počinile su genocid Ubijena su 8.372 Bošnjaka, dok je taj deo BiH etnički očišćen.

Međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada su izrekli kazne zatvora duže od 700 godina pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina, prema podacima Balkanske istraživačke mreže (BIRN) iz jula prošle godine. Izrekli su i četiri kazne doživotnog zatvora uključujući one izrečene bivšem političkom i vojnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid je presudom od 26. februara 2007. godine zločin u Srebrenici okvalificirao kao genocid.

Iako su vlasti u Beogradu oslobođene optužbi za izravno planiranje i poticanje genocida, ICJ je ipak utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida a istom presudom kao izravni počinitelji genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske.

ICJ je utvrdio odgovornost Srbije u dijelu presude u kojemu je konstatirao kako je ta država "propustila poduzeti sve mjere koje je imala na raspolaganju da spriječi genocid u Srebrenici”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG