Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o zastrašivanju povratnika u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji se odnosi na zastrašivanje povratničke populacije i poticanje izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu i Srebrenici, saopšteno je iz ove institucije.

Desničarski Ravnogorski pokret Višegrad, na istoku BiH, obilježio je badnju večer tradicionalnim defileom kroz grad, uz sirene automobila u koloni i zvuke guslarskih pjesama, navodi se na portalu Visegrad365.com.

Kako je pojašnjeno, badnjak je zapaljen u porti crkve Svetog Nikole u mjestu Draževina kod Višegrada.

Na objavljenom video snimku vidi se kolona automobila koja prolazi Višegradom uz zvuke gusala i automobilske sirene.

Iz kolone vozila koja je prošla ulicama ovog grada čule su se pjesme o Turcima i poturicama, kao i pucnji iz plinskog topa instaliranog na karoseriji kamiona.

“Nakon zaprimanja informacija o navedenim događajima, određen je tužilac Tužilaštva BiH koji će raditi na ovom predmetu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se kako će nakon prikupljanja i dostavljanja svih potrebnih informacija i dokaza, biti donesena odluka o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, osudilo je incident od ponedjeljka (6. januar) kada je lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa, prošla kolona vozila propraćena glasnom srpskom nacionalističkom muzikom i ikonografijom.

U saopštenju ove institucije se navodi da se memorijalni prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za "baštinjenje slavljenja zločina genocida".

XS
SM
MD
LG