Dostupni linkovi

Salkić za RSE: Obrazovni sistem u RS pravoslaviziran


Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je u ponedjeljak učenike, nastavnike i roditelje Bošnjake u tom bosanskohercegovačkom entitetu da ne učestvuju u obilježavanju slave “Sveti Sava” u školama u Republici Srpskoj.

“Pozivam i predstavnike domaće i međunarodne institucija i pojedinaca da podignu svoj glas. Ovakva pravoslavizacija obrazovnog procesa u velikoj mjeri utiče da je svake godine sve manje Bošnjaka u obrazovnom procesu i da je u ovom entitetu, sistemski, diskriminacija. Obilježavanje Svetog Save, negiranje bosanskog jezika i neomogućavanje nastave po bosanskom planu su primjeri te sistemske diskriminacije sa ciljem da u obrazovnom procesu ostanu samo učenici i nastavnici pravoslavci”, izjavio je Salkić za Radio Slobodna Evropa.

Salkić ocjenjuje kako je neprihvatljivo da obrazovni proces bude vjerski obojen i jednonacionalan, kakav je, kako ističe Salkić, u Republici Srpskoj.

“Obrazovni proces je potpuno pravoslaviziran, on ovih dana, a i svo vrijeme, trajanja školske godine prefeira isključivo sadržaje koji su posvećeni Srbima, dok Bošnjaka i Hrvata ne možete pronaći. Naravno, ne mislim da treba obrazovni proces biti vjerski obojen i opterećen, ali ova činjenica da se obilježava krsna slava prosvjete na prostoru ovog entiteta umnogome opterećuje učenike, nastavnike i roditelje Bošnjake”, izjavio je Salkić.

Prema njegovim riječima, ovim procesima direktno se ugrožava Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te grubo krši UN-ova Konvencija o pravima djeteta.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja 27. januara Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Srbiji kao školska slava.

XS
SM
MD
LG