Dostupni linkovi

Građani Srebrenice i Višegrada o nacionalističkim incidentima


Srebrenica, januar 2020. godine
Srebrenica, januar 2020. godine

Suljo Čakanović se sa porodicom vratio u Potočare kod Srebrenice, na istoku Bosne i Hercegovine, prije osamnaest godina.

Njegova kuća nalazi se stotinjak metara od Memorijalnog centra, gdje su ukopani posmrtni ostaci Bošnjaka koje su pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija ubili u genocidu 1995. godine.

Čakanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je prije nekoliko dana vlastitim očima vidio kako je u blizini Memorijalnog centra, uoči pravoslavog Badnjaka, prošla kolona vozila praćena muzikom i nacionalističkom ikonografijom.

„Očit primjer je da, recimo, kroz Bratunac ne pjevaju i ne sviraju pjesme koje dolikuju tom prazniku, ali ih pjevaju kroz Potočare i mislim da svjesno provociraju. Na taj način izazivaju revolt kod Bošnjaka“, naglašava Čakanović.

Šta se desilo u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Čakanović dodaje da takve incidente trebaju osuditi vlasti kako na lokalnom, tako i na višim nivoima vlasti.

„Bojim se da su i strukture vlasti u Republici Srpskoj aktivni učesnici izazivanja nacionalne netrpeljivosti. To nas ne vodi nikuda. Bošnjaci ovdje žive i živjeće uvijek. Živjeli smo i prije, obilježavali vjerske praznike i nema nikakve smetnje da to i dalje ne činimo“, naglašava Čakanović.

'Kao i 1992. godine'

Slično razmišlja i imam u džamiji, Ahmed Hrustanović, koji se u Srebrenicu vratio prije desetak godina, gdje živi sa suprugom i četvoro djece. Smatra da se u Srebrenici godinama radilo na poboljšanju suživota između Bošnjaka i Srba, ali da ovakvi događaji negativno utječu na pomenuti proces.

„Taj događaj za budućnost nije nikako dobar. Ponovo prizivanje svega što se dogodilo nije dobro. Sve se to događalo i 1992. godine“, pojašnjava Hrustanović.

Prema njegovim riječima, takvi incidenti se ne bi trebali događati, a posebno u vrijeme vjerskih blagdana.

„Nijedna vjera ne propovijeda nikakvo nasilje i zastrašivanje. Kad bi svi živjeli onako kako nam nalažu vjerske knjige, svi bi živjeli u jednom blagostanju“, zaključuje Hrustanović.

'Nemamo se kome obratiti'

Gotovo identično ponašanje zabilježeno je i u Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, nakon nalaganja badnjaka ispred crkve svetog Nikole u Draževini, vjerski obred okončali su pucanjem i pjevanjem nacionalističkih pjesama. Sve to su ponovili i u centru Višegrada, što je uznemirilo i Fadila Husovića, povratnika u selo Babin Potok kod Višegrada.

„Ima straha. Može ti doći u noć i baciti bombu, a da ne znaš ni ko je ni šta je. Do sada se to nije desilo, ali okupljanja četnika provode na svaki vjerski praznik. Nemamo se kome obratiti“, naglašava Husović.

Husović posljednjih petnaestak godina živi sam u svojoj kući u Babinom Potoku, kod Višegrada. Supruga mu je preminula, djeca mu žive u inozemstvu i u Sarajevu.

Da nema ovakih incidenata, kako kaže, ne bi bilo problema u zajedničkom životu Bošnjaka i Srba u Višegradu.

„Suživot je dobar. Svojim komšijama uvijek čestitam Božić, oni meni Bajram. Idemo jedni drugima i kafenišemo u gradu“, priča Fadil.

Esed Muhić vratio se u Višegrad 2012. godine. Danas radi u općinskoj administraciji. U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), Muhić kaže da se spomenuti incidenti trebaju sankcionirati, a povratnici nužno zaštititi.

„Iskreno da vam kažem nije jednostavno sve to posmatrati i to se ne bi trebalo dešavati. Sve dok se zakon ne donese, to će se ponavljati. Ja sam agronom, nisam političar i o tome baš i ne volim mnogo pričati“, dodaje Muhić.

Tužiteljstvo traži podatke o zastrašivanju povratnika

U Drinu spuštene ruže za 3.000 ubijenih Bošnjaka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, osudio je incident od 6. januara. U saopštenju ove institucije se navodi da se memorijalni prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za "baštinjenje slavljenja zločina genocida".

Iz Tužiteljstva BiH u srijedu, 8. januara 2020. je priopćeno kako je formiran predmet koji se odnosi na zastrašivanje povratnika u Višegradu i Srebrenici, odnosno poticanja i izazivanje na vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju.

U navedenom predmetu bit će ostvarena suradnja sa partnerskim institucijama, te upućene naredbe i zahtjevi nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama za prikupljanje i dostavljanje svih informacija i dokaza o navedenim događajima, dodaje se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG