Dostupni linkovi

Osumnjičenima za ubistvo iz Albanije će se suditi u Crnoj Gori


Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija
Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija

Postoji li mogućnost da Republika Albanija zatraži izručenje svojih državljana osumnjičenih da su u Herceg Novom ubili policijskog službenika Milutina Lekovića?

"Svaki izvršilac krivičnog djela koji to krivično djelo učini na teritoriji Crne Gore, sudiće mu se po zakonima države Crne Gore", odgovara na ovo pitanje Radio Slobodna Evropa (RSE) podgorički advokat Zdravko Begović.

Prilikom rutinskog privođenja troje državljana Albanije u Igalu kraj Herceg Novog, u nedjelju 15. decembra, koji nisu imali kod sebe lična dokumenta, sa zadnjeg sjedišta je jedan od privedenih pucao u potiljak policajca Milutina Lekovića.

Nakon toga troje albanskih državljana su pokušali da pobjegnu preko granice sa Hrvatskom, ali ih je policijska potjera stigla, kada su razoružani i uhapšeni.

Policajac Leković je preminuo u bolnici u Risnu, gdje su lekari pokušavali da mu spasu život. Kako je utvrdila policija, direktni izvršilac ubistva je Luan Hasanaj star 43 godine, sa njim su bili Lulzim Hasanaj (49) i Nure Hasanaj (67). Oni su privedeni kod tužioca u ponedjeljak kada im je određen pritvor od 72 sata.

Naknadno je saopšteno iz policije da je troje albanskih državljana potraživala i Republika Albanija, gdje su počinili više teških krivičnih djela, od ubistva do pokušaja ubistva i prijetnji.

Iako se radi o državljanima Albanije, koje ta država potražuje zbog krivičnih djela počinjenih u toj državi kompletna pravosudna procedura će biti sprovedena u Crnoj Gori i osumnjičeni će odgovarati po crnogorskim zakonima, kaže advokat Begović:

"Dakle, albanskim državljanima će se za krivično djelo teško ubistvo će se suditi u Crnoj Gori, po zakonima Crne Gore i oni će izdržavati kaznu zatvora u Crnoj Gori, pa tek po isteku te kazne eventualno na zahtjev Albanije mogu biti izručeni toj državi za utvrđivanje i vođenje istrage za krivično djelo koje su izvršili tamo", kaže advokat Begović, uz napomenu da postoje situacije kada po eventualnom dogovoru ili pristanku države Crne Gore, nakon određenog dijela izdržane kazne, osuđeno lice može tražiti da preostali iznos kazne izdržava u svojoj matičnoj državi.

Doživotna robija?

Ubistvo policijskog službenika u Herceg Novom otvorilo brojna pitanja koja se odnose na primjerenost sadašnjih kazni propisanih u Crnoj Gori za povratnike u vršenju teških krivičnih djela, kao i procedure koje se odnose na predstojeću istragu i suđenje stranim državljanima.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je usvojio poseban zaključak i preporuke koje se odnose na snažniju institucionalnu zaštitu policijskih službenika. Među preporukama je zahtjev da se ubistvo policijskog službenika na dužnosti sankcioniše najstrožijom kaznom - doživotnim zatvorom.

Takav zahtjev je prema riječima predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandra Zekovića upućen prema Upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore.

Podvlači, da u Crnoj Gori već traje diskusija oko izmjene krivičnog zakonika koji se odnose na pooštravanje kaznene politike, posebno prema povratnicima u izvršenju teških krivičnih djela.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije cijeni da je uslovno rečeno, trenutak da se ova diskusija aktuelizuje sa pitanjem pogibije, odnosno ubistva policijskih službenika tokom obavljanja službe. I da to krivično djelo treba dodatno da bude prepoznato, da bude sankcionisano najstrožom kaznom, kako smo mi predložili doživotnog zatvora", kaže Zeković.

Poređenje sa EU

Ministarstvu pravde Crne Gore smo u međuvremenu poslali pitanja koja se odnose na inicijativu o izmjeni krivičnog zakonika - da li je potencijalna izmjena u skladu sa pravnim sistemom Evropske unije u toj oblasti i koje sve koje sve procedure treba da prođe predlog izmjena Krivičnog zakonika da bi bila usvojena norma o doživotnoj zatvorskoj kazni. Do slanja ovog izvještaja nismo dobili odgovor iz Ministarstva pravde.

Aleksandar Zeković smatra da ne postoje pravne prepreke za pooštravanje kaznene politike za najteža krivična djela, posebno ona koja se odnose na povratnike:

"Što se tiče uporedne prakse, ne postoje neki tipični standardi koji to regulišu, ali uglavnom ne postoje smetnje da izvršna vlast ponudi zakonodavnoj vlasti jedno takvo rješenje. Čak bi se i reklo na osnovu reakcija ukupne društvene i političke javnosti u Crnoj Gori da se prepoznaje jedna vrsta priličnog konsenzusa različitih političkih struktura i drugih društvenih aktera po ovom pitanju".

Troje uhapšenih albanskih državljana policija tereti za krivično djelo teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način na štetu službenog lica u vršenju službene dužnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i ekplozivnih materija, a u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Povodom ubistva policijskog službenika saopštenjem su se oglasili najviši državni zvaničnici, kao i ambasada SAD u Crnoj Gori koja je izrazila saučešće porodici i pripadnicima crnogorske policije povodom ubistva policijskog službenika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG