Dostupni linkovi

Osumnjičene za ubistvo policajca u Igalu, potražuje i Albanija


Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija
Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija

Uprava policije Crne Gore je saopštila da je identifikovana osoba koja je u nedelju ubila policijskog službenika Milutina Lekovića u Igalu, kao i dve osobe koje su bile sa izvršiocem ovog krivičnog dela.

Sve tri osobe su privedene i tokom popodneva će biti izvedene pred državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Kako se navodi, svo troje osumnjičenih su državljani Albanije, koje ta zemlja od 2018. godine potražuje zbog krivičnih djela, ubistva sa umišljajem, pokušaja ubistva, prijetnji i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

U Crnoj Gori im se na teret stavlja "teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način na štetu službenog lica u vršenju dužnosti", te za nedozvoljeno "držanje oružja i eksplozivnih materija, a u vezi sa krivičnim delom nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi".

Policjac Milutin Leković je u nedjelju 15. decembra u Igalu zatekao tri osobe bez ličnih dokumenata koji su tvrdili da su sa Kosova. Prilikom njihovog privođenja u policijsku stanicu, prvoosumnjičeni je sa zadnjeg sedišta policijskog automobila izvukao skriveni pištolj i pucao u potiljak policajaca Lekovića.

Policajac je preminuo u bolnici u Risnu, gdje su lekari pokušavali da mu spasu život.

Potom je troje državljana Albanije pokušalo da pobegne prema granici sa Hrvatskom, gde su ih opkolili policijski službenici. Prema ranijem policijskom saopštenju, „osumnjičena lica su locirana na području Sutorine oko 17,00 časova i lišena slobode. Jedan od njih, prilikom lišenja slobode, muškarac starosti oko 45 godina je potegao pištolj i uperio ga u policijske službenike izgovarajući pritom prijeteće riječi. Tada je došlo do razmjene vatre u kojoj je napadač od strane policijskih službenika pogođen iz vatrenog oružja i onesposobljen, dok su druga dva lica, muškarac starosti oko 50 godina i ženska osoba starosti oko 70 godina takođe savladani“.

Policija ogorčena, građani pale sveće

Uprava policije je izrazila ogorčenost zbog tragične smrti kolege i najavila da će sa pažnjom pratiti dalji tok razvoj događaja u krivičnom procesuiranja osumnjičenih lica.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je za RTCG, da je ubistvo policijskog službenika brutalan i kukavički čin. „Ogorčeni smo takvim postupkom. Malo je reći da je to zločinački čin,takva brutalnost, takav kukavičkluk je nezapamćen", istakao je Janjušević i poručio da će policija podržati predlog - da se za ubistvo policijskog službenika na dužnosti uvede doživotna kazna.

Povodom pogibije graničnog policajca Milutina Lekovića, u Herceg Novom je u toku protestna vožnja, a građani ovog grada pale svijeće na mjestu ubistva policajca.

Đukanović: Ubistvo policajca tragična opomena i upozorenje

„Ubistvo policajca Lekovića, tragična je opomena i upozorenje da i dalje živimo u vremenu krupnih i nepredvidivih bezbjednosnih izazova“, saopštio je predjsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je uputio telegram saučešće porodici Lekovića koji je preminuo od posljedica ranjavanja nakon pucnjave koja se dogodila u centru Igala dok je bio na dužnosti.

XS
SM
MD
LG