Dostupni linkovi

U Srbiji suzdržane reakcije na pobedu Baraka Obame


Barack Obama
Pobeda Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD izazvala mlake reakcije u Srbiji. Pravu sliku o tome pokazuje upadljivo odsustvo najviših državnih funkcionera na postizbornom doručku koji je organizovala ambasada SAD ali i nezainteresovanost građana koji su pre svega usredsređeni na to kako da prežive do sledeće plate.

Odsustvo vidljivijeg interesovanja građana, državnog vrha ali i medija gde su vesti o pobedi demokratskog kandidata Baraka Obame ubrzo potisnule informacije o krizi vlade i novim korupcionaškim aferama, atmosfera su u kojoj se u Srbiji dočekuju rezultati predsedničkih izbora u najmoćnijoj zemlji sveta.

Tome u prilog svedoči činjenica da se na postizbornom doručku, koji je priredio američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi nisu pojavili predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, niti bilo ko od uticajnijih ministara. Istovremeno, Dačić je našao vremena da u Beogradu razgovara sa zamenikom kineskog ministra trgovine.

Tokom prijema, kome je uz ostale zvanice, prisustvovalo svega nekoliko državnih funkcionera, ambasador Kirbi je izbore ocenio kao primer demokratskog procesa, koji može biti dobar putokaz za Srbiju.

"Prijateljima iz Srbije savetujem da uče iz načina na koji su tekli američki izbori. Da razmotre našu demokratičnost i rezultate do kojih smo došli. Siguran sam da ćete u svojim izbornim kampanjama razmišljati kome ćete se obraćati. Videli ste primer sofisticirane kampanje u Sjedinjenim Državama koji možete da koristite u pronalaženju pristupa u sopstvenim kampanjama", rekao je ambasador Kirbi.

Nekog veće interesovanja za ishod izbora nije pokazala ni većina građana Srbije. U situaciji kada se, prema poslednjim istraživanjima povećava broj ljudi koji najveću opasnost osećaju od SAD-a, dok se Rusija doživljava kao najiskreniji prijatelj, građani sa kojima smo razgovarali su uvereni da Obamina pobeda neće bitno uticati na odnose dve zemlje. Pojedini do skoro nisu znali ni ko su bili kandidati:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Direktan link


Izborni proces u najmoćnijoj zemlji sveta za sobom uvek vuče i pretpostavke o eventualnim promenama u njenoj spoljnopolitičkoj orijentaciji. Zbog toga su i ovog puta Evropa i svet sa velikom pažnjom pratili epilog ovogodišnjih izbora.

Međutim, kako objašnjava urednik spoljnopolitičke rubrike „Politike“ Boško Jakšić, davno je prošlo vreme kada se u SAD-u kurs njene spoljne politike i ciljeva menjao zbog promena u državnom vrhu.

"Ne vidim neku veliku promenu koja bi se ticala ko god da je u Beloj kući naspram Evrope, a naročito američke spoljne politike naspram regiona i Srbije. Kao što znamo američka politika prema regionu je uspostavljena davno, mnogo pre Obame i Džordža Buša, još u vremenima Klintona. Tako da tu nema nikakvih promena i ne treba očekivati promene. Mislim da je to navijanje srpske javnosti ili političkog establišmenta i naklonost ka Obami je potpuno emotivno pitanje bez ikakve racionalne podloge", ocenjuje Jakšić.

Dok, tokom najvećeg dela dana u kom američkom predsedniku Baraku Obami širom sveta stižu čestitke na reizboru, to još nije učinio niko od zvaničnika Srbije.

Nasuprot tome, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, već je novom ruskom ministru odbrane Seregeju Šojguu uputio čestitku zbog stupanja na dužnost.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG