Dostupni linkovi

Predstavnički dom i dalje pod kontrolom republikanaca


Predstavnički dom Kongresa u prethodnom mandatu možda je bio najnepopularniji u dosadašnjoj američkoj povijesti. Pa ipak, i nakon ovih izbora ostao je u rukama republikanaca, prema trenutnim rezultatima.

To će vjerojatno razočarati mnoge koji su se nadali drugačijem domu koji će imati jasnije stavove o budžetu i imigracijskim pitanjima.

Sadašnji predsjednik doma, vrlo vjerojatno i budući, John Bohner, tokom izborne noći je ponovio kako su republikanci “nudili rješenja i da su za njih glasali Amerikanci koji žele takva rješenja”.

Iako je obećao da će biti kooperativan partner, odmah je političke oponente upozorio da se neće složiti s najavom demokrata o povećanju poraza bogatima.

S obzirom da su demokrati zadržali većinu u Senatu, i iduće dvije godine mogle bi proteći u podjelama između Obamine administracije i republikanaca u Predstavničkom domu koji će blokirati poteze administracije u Washingtonu.

Oštra stranačka borba utjecala je na pad popularnosti Doma u javnosti, no izgleda da su birači ipak bili zadovoljni pojedinačnim učincima kongresmena.

Za sada republikanci imaju 226 mjesta, demokrati 173 kongresmena. No, republikanci su izgubili države na sjeveroistoku SAD, ali osnažili svoju prednost u južnim državama.

Radikalno desno krilo, Tea Party, zahvaljujući kojima su republikanci imali većinu u Predstavničkom domu u toku protekle dvije godine, prilično je uzdrmano, ali su i dalje važan politički faktor. Najistaknutiji radikali još nisu osigurali mjesto u kongresu, a njihova nova zvijezda Joe Walsh je izgubio izbore od demokratkinje Tammy Duckworth koja je ostala bez obje noge u ratu u Iraku.

Kada dom bude konstituiran u januaru, u novom sazivu neće biti nekoliko vrlo zanimljivih likova, nekadašnjeg demokratskog predsjedničkog kandidata Dennisa Kucinicha koji je slavu stekao kao “dječak gradonačelnik” Clevelanda. Ron Paul, koji se smatra “ocem” Tea Party pokreta, je otišao u mirovinu.

No, u Predstavničkom domu ostaje demokrat Charles Rangel, 82 godišnjak iz New Yorka koji je osvojio svoj 22 mandat u Kongresu.

Neizvjesno je da li će Nancy Pelosi ostati na čelu demokratske grupacije nakon što joj nije uspijelo povratiti demokratsku većinu u Predstavničkom domu kongresa.
Zato će bez dvojbe Paul Rayan, potpredsjednički kandidat republikanaca u utrci za Bijelu kuću, koji je glatko osvojio mandat, sigurno biti zvijezda koja će zagorčavati demokratima život..
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG