Dostupni linkovi

Što je američke izbore 2012. učinilo posebnim?


Ilustracija
Ilustracija
Piše: Charles Recknagel (Priredila Mirjana Rakela)

U izbornom danu bilo je više zanimljivosti, od izbora senatorice koja je javno objavila da je lezbijka, do referenduma o legalizaciji marihune.

Istraživanja uoči izbora pokazivala su da su muškarci skloniji Mittu Romneyu, a žene Baracku Obami. U izbornom danu to se pokazalo značajnim jer žene čine 54 posto biračkog tijela.

U 113-om sazivu Senata biti će najmanje 19 žena, najviše do sada.

Tammy Baldwin, demokratkinja iz Wisconsina, priznala je da je lezbijka i pobijedila republikanca Tommya Thompsona. Njena seksualna opredjeljenost nije bila tema tokom kampanje.

Dvojica kandidata za senatore koji su davala izjave o takozvanom „legitimnom silovanju“ ili da je božja volja ako žena nakon silovanja ostane trudna, glatko su izgubili izbore.

Države Colorado i Washington na referendumu legalizirali su upotrebu marihuane za osobne potrebe. Massachusetts je odobrio upotrebu marihuane radi liječenja. Po federalnom zakonu upotreba marihune je i dalje krivično djelo.

Predsjednički kandidati uvijek su dobijali izbore u svojim državama. No, Mitt Romney je izgubio, kako u Massahusettsu gdje je bio guverner, tako i u Michiganu gdje se rodio.

Wisconsin, koji je dom njegovog potpredsjedničkog kandidata Paula Ryana, pripao je Demokratima, iako je sam Ryan ponovno izabran za kongresmena.

Na ovim izborima gotovo trećina Amerikanaca se odlučilo glasati prije 6. novembra.

Oni koji podržavaju takvu mogućnost naglašavaju da su je najviše iskoristili glasači s nižim primanjima koji teško mogu dobiti slobodan dan drugog utorka u novembru.

Ako je to točno, upravo zahvaljujući ranijem glasanju Barack Obama je i pobijedio.

Za njega su glasali oni čija su primanja niža od 100.000, dok su oni s primanjima višim od 100.000 glasali za Romneya.
XS
SM
MD
LG