Dostupni linkovi

Američka politika prema Balkanu bez promene nakon izbora


Ilustracija, kosovska i američka zastava
Ilustracija, kosovska i američka zastava
Visoki kosovski zvaničnici pozdravili su reizbor Baraka Obame za predsednika SAD-a.

Predsednica Republike Kosova Atifete Jahjaga je u ime naroda Kosova čestitala Baraku Obami na reizboru.

“Predsednički izbori u SAD-u su inspiracija za sve nas koji radimo na kreiranju sveobuhvatnog i prosperitetnog društva, te na izgradnji zdrave demokratije“
, navodi se u saopštenju predsednice Jahjage.

Kosovo je saveznik i partner SAD-u, navela je kosovska predsednica, te dodala da će se kosovske vlasti snažno angažovati na produbljivanju prijateljstva i saradnje između dve zemlje i dva naroda.

"SAD su odigrale odlučujuću ulogu u ostvarivanju slobode i prava građana Republike Kosovo da sami odlučuju o svojoj sudbini“, istakla je Jahjaga u saopštenju.

I premijer Kosova Hashim Thaçi je uputio telegram Baraku Obami u kojem čestita na izboru, navodeći da će Kosovo i njegovi građani uvek biti zahvalni na podršci koju su SAD pružile Kosovu.

„Kao i uvek, predsednički izbori u SAD-u su glavni događaj, ne samo u vašoj zemlji već u celom svetu, jer je uticaj vaše države globalnih dimenzija. Vaš reizbor je nova mogućnost za konsolidaciju vaših politika u ekonomiji i ka prosperitetu američkog društva i mira u svetu“, kaže se u saopštenju.

U izjavi za RSE, američka ambasadorka na Kosovu Tracey Ann Jacobson kazala je da ne očekuje promene politike SAD-a prema Balkanu nakon reizbora Baraka Obame.

“Isto bi bilo i da je izabran Mitt Romney, jer mi na Balkanu vodimo politiku koju podržavaju obe stranke. Očekujem da ćemo nastaviti naše angažovanje na Balkanu i da ćemo ostati dobar partner Kosovu”, kazala je Jacobson.

I kosovski analitičar Ardian Arifaj navodi da kakve god promene se budu desile u američkoj administraciji, politika i odnosi između SAD-a i Kosova će ostati isti.

“Kosovo nije na visokoj poziciji agende spoljne politike Amerike i kakve god se promene budu desile u administraciji, one se neće negativno odraziti na dešavanja na Kosovu. SAD su se uvek pružale podršku Kosovu i Kosovo bi moglo računati na SAD i da je Romney pobedio”, kaže Arifaj.

Pozneta izreka na Kosovu 'voli svoju zemlju kao što Albanci vole Ameriku' govori nam o njihovoj privrženosti Americi. Zato je u Prištini lako naići na ljude koji su budno pratili izbore u Americi.

“Mnogi Albanci sa Kosova su podržavali Obamu na ovim izborima zato što jese nvjegova dosadašnja politika pokazala uspešnom. On je istovremeno pružao snažnu podršku Kosovu. Naša poruka njemu je da nastavi sa dosadašnjom politikom koja podržava teritorijalnu celovitost Kosova na osnovu Ustava i kosovskih zakona”, kaže Izet Ibrahimi iz Prištine.

“Mislim da je odlično što je pobedio Obama. On se tokom proteklog mandata pokazao dobrim i verujem da će biti dobar i sada, takođe i prema nama”, kaže dvadesetčetvorogodišnja Shyhrete Ilazi.

Takav stav o Americi nemaju srpski predstavnici sa severa Kosova. Milan Ivanović navodi da je američka politika uvek bila naklonjena albanskoj strani i da se prema tome ne očekuju promene na tom polju.

“Poznato je da je američka politika prilično pristrasna u korist albanske strane i da nemaju jedan uravnotežen odnos prema obe strane i zato Srbi tu politiku doživljavaju kao politiku koja nije statusno neutralna, koja nije uravnotežena i realna”, kaže Ivanović.
XS
SM
MD
LG