Dostupni linkovi

Obama: Amerika ide napred i najbolje vreme tek dolazi


SAD: Obamin pobjednički govor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

SAD: Obamin pobjednički govor

Američki predsednik Barak Obama osvojio je još jedan četvorogodišnji mandat u Beloj kući porazivši na izborima rivala iz redova Republikanaca Mita Romnija.

U pobedničkom govoru u Čikagu Obama je rekao da su izbori pokazali da SAD nije podeljena država i da se kreće napred.

"Na današnjim izborima, vi, američki narod, ste nas podsetili da iako je naš put bio težak, iako je naš put bio dug, mi smo se sabrali, borili smo se za povratak i znamo u našim srcima da za Ameriku najbolje tek dolazi. Verujem da zajedno možemo uhvatiti budućnost... Mi smo puno više od skupa demokratskih i republikanskih država," rekao je Obama razdraganim pristalicama.

"Uprkos svim našim razlikama, većina nas deli iste nade za budućnost Amerike", kazao je reizabrani američki predsednik pred više hiljada pristalica.

Obama je na pozornicu izašao u pratnji supruge Mišel i obe ćerke, a zatim su im se pridružili potpredsednik Džo Bajden i njegova supruga.

Prethodno je Obamin protivkandidat iz redova Republikanaca Mitt Romney priznao izborni poraz i čestitao Obami na pobedi.

"Njegove pristalice i njegova kampanja takođe zaslužuju čestitke", rekao je u kratkom obraćanju u svom izbornom štabu u Bostonu.

"Želim im svima sve najbolje, a posebno predsedniku, prvoj dami i njihovim ćerkama. Ovo je vreme velikih izazova u Americi i molim se da predsednik bude uspešan u vođenju naše nacije", istakao je Romney.

Na njujorškom Times Squeru pristalice su slavile pobedu Obame uzvikujići "Amerika, Amerika". Slavilo se i ispred Bele kuće u Vašingtonu, kao i Čikagu.

Uzvikujući "još četiri godine" i mašući zastavama, hiljade su slavile pobedu na Times Squeru samo nedelju dana nakon što je Njujork pogodila oluja "Sendi".

Po veoma hladnom vremenu gomila je uzvikivala ime reizabranog predsednika.

"Mi smo oduševljeni", rekla je Chloe Loi za AFP, "ali ja nisam bila zaista zabrinuta. Obama je uživao dosta podrške".

Prema delimičnim rezultatima i izlaznim anketama, Obama je osvojio 303 elektorska glasa. Obami prema prognozama pobedu su donele takozvane "neizvesne" države - Ajova, Mičigen, Nju Hempšir, Pensilvanija i Vinskonsin. Pobedu je odneo i Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, kao i na rodnim Havajima. Njegov protivkandidat osvojio je 206 elektorskih glasova.

Dvojica kandidata trebalo je da osvoje većinu glasova u pojedinim državama - plus Vašington u Distriktu Kolumbija - da bi prikupili najmanje 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu, a elektorski glasovi su dodeljeni pojedinim državama prema broju stanovnika.

Lideri EU čestitali su u sredu Baraku Obami na reizboru naglasivši da se unapred raduju čvršćim vezama sa SAD kao i saradnji na globalnim izazovima, prenosi AFP.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej u svojoj prvoj reakciji na društvenoj mreži Twitter napisao je:

"Veoma sam srećan zbog reizbora predsednika Obame".

Kratko nakon toga Van Rompej i predsednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo izdali su saopštenje u kojem su čestitali predsedniku SAD.

"SAD su ključni strateški partner Evropske unije i unapred se radujemo nastavku bliske saradnje koja je uspostavljena sa predsednikom Obamom tokom protekle četiri godine, i daljem jačanju naših bilateralnih veza, kao i zajedničkom rešavanju globalnih izazova uključujući tu i polja bezbednosti ekonomije", stoji u saopštenju.

Obama je pokazao „nadprosečno vođstvo" u akcijama NATO saveza, izjavio je glavni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen čestitajući Obami na reizboru.

„Veze između Evrope i SAD, utemeljene na zajedničkim vrednostima na kojima je savez i osnovan pre 60 godina, i dalje su snažne i važne za opstanak mira i bezbednosti kao i nekada“, dodao je Rasmussen.

Britanija i SAD trebalo bi da nađu put za rešenje sirijske krize i to bi trebalo da bude prioritet ponovo izabranog američkog predsednika, izjavio je britanski premijer David Cameron.

„Upravo ovde, u Jordanu, čuo sam potresne priče o događajima u Siriji“, rekao je Cameron nakon obilazka izbegličkog kampa sa sirijskim izbeglicama.

Cameron je takođe kazao kako očekuje da zajedno sa Obamom „pokrene svetsku ekonomiju i dogovori EU-SAD trgovinski sporazum u iduće četiri godine".

Obami je ovo drugi predsednički mandat, a prvi put izabran je za predsednika SAD u novembru 2008. godine.

2009. godine Obami je dodeljena Nobelova nagrada za mir “za njegovo izuzetno zalaganje u ojačavanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima”.

(FOTOGALERIJA: Slavlje Obaminih pristalica)

Glasači u Americi su u utorak takođe birali zakonodavce iz svojih država - uključujući 33 mesta za Senat koji broji 100 članova i svih 435 kongresmena u Predstavničkom domu. Američke televizijske mreže progonziraju da su Republikanci zadržali kontrolu u Predstavničkom domu, a Demokrati većinu u Senatu.

*Ostanite uz RSE - donosimo više detalja
XS
SM
MD
LG