Dostupni linkovi

Tusk: Makedonija primer za ostale


Donald Tusk i Zoran Zaev (arhivska fotografija)

Premijer Makedonije Zoran Zaev sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, uoči veoma važnog samita Evropske unije koji se održava 28. i 29. juna.

“Juče sam apelovao na sve države članice EU da izraze njihovu nedvosmislenu podršku sporazumu o imenu koji je postignut između premijera Zaeva i Ciprasa”, poručio je Tusk istakavši da sporazum ne bi bio moguć bez “lične posvećenosti” makedonskog premijera.

Prema Tusku, sporazumi koje je Makedonija postigla sa Bugarskom i Grčkom, su “primer za ostale u regionu kako popraviti odnose sa susedima”.

Premijer Makedonije, Zoran Zaev je naglasio da je nedavna odluka o početku pristupnih pregovora priznanje za sve napore koje je učinila vlada u Skoplju.

“Evropski savet je priznao da je Republika Makedonija, od zarobljene države, kidnapovane od strane režima, za samo jednu godinu učinila preokret”, naglasio je šef makedonske vlade. Prema Zaevu, pristupanje u EU je višegodišnji proces.

“Ako prihvatimo ovu dinamiku, onda proizlazi da Makedonija može da završi pregovore o članstvu do 2025. godine, tačno kako predviđa strategija o proširenju”, rekao je premijer Zaev.

Zaev i Tusk uoči samita EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Poseta Zaeva sedištu EU u toku najvažnijeg evropskog samita u godini, prema briselskim zvaničnima, ima za cilj “javni prikaz podrške” za napore makedonskog premijera i u svetlu je nedavne odluke da se uslovno odobri otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja i Brisela.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije će u usvojenim zaključcima poseban paragraf posvetiti naporima zvaničnog Skoplja. Kako stoji u nacrtu dokumenta, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, Evropski Savet “snažno pozdravlja i podržava” sporazum između Makedonije i Grčke kojim je rešen spor o imenu. Sporazum sa Grčkom kao i nedavni sporazum između Makedonije i Bugarske, prema liderima EU “predstavlja snažan primer za druge u regionu da ojačaju dobrosusedske odnose”.

Evropski savet će večeras (četvrtak, 28. jun) takođe odobriti i zaključke o Zapadnom Balkanu koji su usvojeni na Savetu opštih poslova na ministarskom nivou u Luksemburgu. RSE je prošle nedelje objavio ovaj dokument.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG