Dostupni linkovi

Odobren uslovni početak pregovora EU sa Albanijom i Makedonijom


Nakon napete debate postignut je konsenzus o uslovnom odobrenju za početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Albanijom i Makedonijom.

"Savet se slaže da otvori put ka pregovorima o pridruživanju u junu 2019", stoji u završnom dokumentu.

U usvojenim zaključcima stoji da se Savet EU slaže da pozitivno odgovori na napredak Albanije i Makedonije i “postavlja put ka otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019”.

Savet minsitara ističe neophodnost da se nastavi sa napretkom u prioritetnim reformama, te poziva Evropsku Komisiju da pažljivo prati reformske napore u zemljama, naročito u polju vladavine prava.

Savet podeća da će odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Makedonijom i Albanijom biti predmet završetka nacionalnih parlamentarnih procedura i odobrenja od strane Evropskog saveta i brzo nakon toga će slediti prva međuvladina konferencija do kraja 2019. godine, u zavisnosti od napretka.

Blümel: Određeni uslovi se moraju ispuniti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Sastanak u Luxembourgu na kome su ministri Evropske unije razmatrali otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, protekao je u napetoj atmosferi. Dobro obavešteni izvori potvrdili su za Radio Slobodna Evropa da su Francuska i Holandija bile nepopustljive.

I dok je Nemačka zatražila od Francuske i Holandije da omoguće da EU otvori pregovore o članstvu sa Albanijom i Makedonijom da bi pomogli stabilizaciju Zapadnog Balkana, Pariz i Hag su pokazivali stav protiv napora EU da otvore pristupne pregovore sa ove dve države, jer Francuska insistira na tome da blok mora da reformiše sopstvene institucije prije nego što primi nove članice.

Nemački državni ministar za Evropu Michael Roth je izrazio tokom trajanja sastanka nadu da će se ipak postići kompromis među zemljama članicama.

"Nemačka vlada je spremna da podrži Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju (BJRM) na putu ka EU. Mi smo spremni da pošaljemo zeleno svetlo i voleo bih da ohrabrim naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže", izjavio je Roth.

Holandski šef diplomatije Stef Blok je uoči sastanka u utorak naglasio da želi da vidi otvaranje pristupnih pregovora kako sa Albanijom tako i Makedonijom, ali da bi se to postiglo, naveo je, treba imati konkretnih dokaza u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ima napretka u vladavini prava, međutim to nije dovoljno", upozorio je Stef Block, naglasivši da je za njegovu državu važno da Skoplje i Tirana "pokažu istrajnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas potvrdio je prethodno na marginama ključnog sastanka u Luxembourgu, da je Evropska unija i dalje podeljena kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora Makedonije i Albanije sa Unijom.

EU, rekao je grčki šef diplomatije, podeljena je na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na leto 2019. godine i tri članice (Francuska, Holandija i Danska) koje se tome protive jer smatraju da "treba preokrenuti proces".

"Preokret u evropskim procesima značio bi i preokret za stabilnost i bezbednost celog regiona", upozorio je Kocijas.

"Znam da postoje neke zemlje koje se plaše populizma. Ne možete se boriti protiv populizma i pobediti populizam tako što ćete činiti korake unazad", poručio je Kocijas.

Kocijas: Populizam se ne pobeđuje povlačenjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Na agendi ministara zemalja članica Evropske na sastanku Saveta za opšte poslove u utorak stoji usvajanje zaključaka o Zapadnom Balkanu, uključujući i formalan odgovor EU na preporuku Evropske komisije da se otvore pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom. Nakon toga, zaključke bi trebalo da odobre šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna u Briselu.

Dok Albanija ima niz uslova da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila poslednji kriterijum za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je rešen dugogodišnji spor oko imena sa susednom Grčkom.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, čiji kabinet je u aprilu izdao devetu po redu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, je u ponedeljak uveče upozorio na nesagledive posledice po celi region ako EU ne odobri otvaranje pregovora sa Makedonijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG