Dostupni linkovi

Počinje dvodnevni samit lidera EU


Teme su izbeglice i migranti, Brexit, takse SAD
Teme su izbeglice i migranti, Brexit, takse SAD

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera Evropske unije (EU) a glavne teme će pored migracije biti reforma zone evra, tok pregovora istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji (Brexit), ali mnogi analitičari ocenjuju da će glavni izazov na skupu biti očuvanje evropskog jedinstva o rešavanju pitanja prijema i raspodele migranata.

Televizija Juronjuz (Euronews) prenela je da lideri treba da se usaglase o jačanju spoljašnjih granica, povećanju pomoći Libiji i otvaranju van EU prihvatnih centara za migrante spasene na Sredozemnom moru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u pozivnom pismu liderima EU upozorio da nesuglasice o migrantima predstavljaju znak slabosti Evropske unije (EU) i da podstiču populističke i ksenofobne pokrete.

Tusk je rekao da se rasprava o migrantima rasplamsava približavanjem samita u Briselu dodajući da će to biti glavna tačka dnevnog reda skupa.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da evropski gradjani očekuju od svojih lidera da pokažu "odlučnost u akcijama za uspostavljanje atmosfere sigurnosti".

Pojedini lideri, medju kojima francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno su priznali da će samit u Briselu biti težak, pošto je pripremni mini-samit 16 zemalja posvećen izbeglicama i migrantima završen bez konkretnih pomaka. Taj mini-samit je bojkotovala Višegradska grupa, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inače zemlje protivnice prijemu izbeglica.

Pored tema o EU, lideri će razmatrati i odnose sa SAD. Tusk je pozvao lidere da se spreme za najgore scenarije sa SAD Donalda Trampa.

Transatlantski odnosi su zategnuti od dolaska Trampa na vlasti zbog nesuglasica o raznim pitanjima, kao što su sporazum o klimatskim promenama, nuklearni sporazum sa Iranom i preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Poslednji u nizu napetosti je američko uvođenje taksi na evropski čelik i aluminijuma, zbog čega je Brisel uzvratio taksama na uvoz tipičnih američkih proizvoda.

XS
SM
MD
LG