Dostupni linkovi

Sobranje ratifikovalo dogovor o promeni imena Makedonije


Za Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje glasalo 69 od ukupno 120 poslanika
Za Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje glasalo 69 od ukupno 120 poslanika

Makedonski parlament ratifikovao je dogovor sa Grčkom o imenu zemlje sa 69 glasova "za" od ukupno 120 poslanika.

Na početku sednice premijer Zoran Zaev je rekao da ovaj dogovor označava početak kraja neizvesnosti za Makedoniju i da predstavlja dostojanstveno i prihvatljivo rešenje za obe strane, čime se zauvek potvrđuju makedonski identitet i jezik. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše dece. Odbacimo manipulacije i izolaciju i ponudimo šansu dogovoru, dodao je Zaev.

"Umesto sa gorčinom i gnevom, od danas da zajedno ispisujemo ove strane naše budućnosti i povedemo građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji prema primeru naprednih evropskih zemalja. Evropska porodica nas prihvata kao Makedonce. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i bezbednost zemlje, otvaramo put ka EU i NATO-u", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao da će na kraju građani imati poslednju reč, poručujući poslanicima da su oni prva karika koja će omogućiti građanima demokratsko pravo da se izjasne o svojoj budućnosti na referendumu.

Građani imaju poslednju reč: Zoran Zaev
Građani imaju poslednju reč: Zoran Zaev

Poslanici opozicione VMRO DPMNE nisu prisustvovali sednici, jer su juče napustili parlamentarnu salu, ističući da ne žele da učestvuju u "ovoj pravnoj lakrdiji". Kažu da je dogovor sa Grčkom jednostran i predstavlja kapitulaciju države i genocid makedonskog naroda.

Poslanici su u utorak 19. juna, na predlog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, odlučili da se ovaj zakon donese po skraćenom postupku, jer je iz grupe takozvanih zakona sa evropskom zastavicom. Obrazlažući predlog, Dimitrov je rekao da Grčka po ratifikovanju u makedonskom parlamentu, ima obavezu da izvesti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da daje podršku za početak pregovora za članstvo u EU, kao i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da podržava poziv za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

On je rekao da ministri spoljnih poslova zemalja članica EU zasedaju 25. i 26. juna, a da je Samit Evropskog saveta 28. juna. "Ovi datumi su ključni za evropsku perspektivu naše zemlje i zavise od ratifikacije Sporazuma", naglasio je Dimitrov.

Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi
Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi

Nakon završene procedure u Sobranju, dogovor će biti poslat predsedniku države Đorđu Ivanovu, koji ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi, jer je nedavno najavio da neće podržati niti potpisati dogovor o sporu oko imena, jer je on, kako je rekao, štetan. Ukoliko Ivanov upotrebi pravo veta, dogovor se vraća u parlamentarnu proceduru, ali će onda biti potrebna apsolutna većina glasova, odnosno da 61 poslanik glasa "za". Zatim se dogovor vraća predsedniku, koji je prema ustavu obavezan da potpiše ukaz.

Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje potpisali su u nedelju 17. juna ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija.

Implementacija dogovora će se odvijati po etapama, a stupiće na snagu kada obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa internim procedurama. Ukoliko bilo koja od strana ne prihvati dogovor, to će značiti da on ne važi. U Makedoniji će konačnu reč imati građani na referendumu, najavljenom za septembar ili oktobar ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG