Dostupni linkovi

Tursko upozorenje Kosovu: Mogući 'teroristički napadi' Gulenovih organizacija


Detalj sa mitinga podrške turskom predsedniku Erdoganu u Istanbulu
Detalj sa mitinga podrške turskom predsedniku Erdoganu u Istanbulu

Pišu: Arber Vllahiu i Amra Zejneli

Turske vlasti zatražile su od kosovskih institucija da poduzmu dodatne mere u blizini objekata koji pripadaju turskim kulturnim centrima u Prištini, Prizrenu i Peći zbog "terorističkih pretnji". Policija Kosova navodi da nije upoznata o mogućim napadima, dok analitičari ocenjuju da "Turska ima unutrašnje probleme sa Gulenovim pokretom".

Turska je reagovala svom snagom protiv organizacija imama Fetulaha Gulena i ne samo unutar svoje teritorije već i šire, uključujući Balkan, te i Kosovo.

Turske vlasti su izrazile zabrinutost oko bezbednosti svojih institucija na Kosovu, uglavnom kulturnih centara.

U zvaničnoj komunikaciji Ambasade Turske u Prištini sa Ministarstvom spoljnih poslova Kosova, turske vlasti su "upozorile na moguće napade" od strane "Terorističke organizacije Fetulaha Gulena nad Kulturnim centrima Turske 'Junuz Emre' na Kosovu".

Na osnovu zahteva od 23. jula u koji je RSE imao uvid, Ambasada Turske "zahteva od vlasti na Kosovu da poduzmu dodatne bezbednosne mere u blizini objekata Kulturnih centara Junuz Emre u Prištini, Prizrenu i Peći, a kako bi bili zaštićeni".

Mehmet Akif koledž u Prizrenu
Mehmet Akif koledž u Prizrenu

Ovi centri otvoreni su na Kosovu pre pet godina, najpre u Prištini i Prizrenu, a kasnije i u Peći. Njihov rad se fokusira na kulturi, obrazovanju, naročito na kursevima turskog jazika. Glavnu podršku im pruža Generalni konzulat Turske u Prizrenu.

Nakon pokušaja vojnog udara na Tursku 15. jula, vlasti u Ankari u naporima da dokažu uključenost imama Fetulaha Gulena u aktivnosti puča, požurile su da traže konkretne korake u zemljama Bakana nad organizacijama iza kojih stoji Gulen.

Zahtev Turske neosnovan - bezbednosne mere pojačane

Međutim, zahtev Ambasade Turske o merama predostrožnosti radi zaštite turskih kulturnih centara od, kako se kaže, terorista, bezbednosni mehanizmi na Kosovu ocenili su "neosnovanim".

Zvaničnici Policije Kosova za RSE navode da nema ni jednog znaka o "terorističkim delovanjima unutar teritorije Kosova", ali dodaju da su bezbednosne mere u vreme globalnih pretnji od terorističkih napada neophodne radi pružanja sigurnosti građanima zemlje.

"Do sada nije bilo indikacija da postoji neki potencijalni rizik u zemlji, ali, Policija Kosova je uvek oprezna i posvećena pružanju opšte bezbednosti, uzimajujći u obzir da je tokom ovog letnjeg perioda i veći prilim ljudi automobila, naročito kada jedan veliki broj naših zemljaka dolazi na odmor", izjavio je za RSE Baki Keljani, portparol policije.

Na Kosovu funkcioniše niz obrazovnih institucija koje su nadahnute, veruje se, pokretom Hizmet, Fetulaha Gulena, turskog vjerskog vođe kojeg predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Mapa Gulistan obrazovnih institucija na Kosovu
Mapa Gulistan obrazovnih institucija na Kosovu

Pod obrazovanom institucijom Gulistan, "Gulistan educational institutions", spadaju predškolske ustanove, obdaništa, te privatne osnovne i srednje škole "Mehmet Akif".

Ima ih nekoliko - u Lipljanu kod Prištine, Prizrenu, Đakovici, te naselju Marigona, takođe u blizini Prištine.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije kažu da ove škole deluju u skladu sa kosovskim zakonima, te nemaju saznanja ko stoji iza njih.

Poznavaoci prilika na Kosovu kažu i da su jedan deo turskih organizacija koje su imale podršku vlasti "bili uključeni na Kosovu u regrutaciji boraca Islamske države i opozicionih struja u Siriji".

Naim Rašiti iz Balkanske grupe za politiku kaže za RSE da sukob turskih vlasti sa Gulenom ne pokazuje da se može preliti na Kosovo, u suprotnom, oni su onda inscenirani.

Naim Rašiti
Naim Rašiti

"Sve je ovo možda borba za uticaj, ili, bolje reći, Erdoganova vlast želi rasformiranje Gulenovog uticaja u Turskoj i van nje", kaže on.

Turska je zemlja sa najvećim direktnim stranim investicijama na Kosovu. Na osnovu poslednjeg izveštaja Centralne banke Kosova, tokom 2014. godine, te investicije su prešle 290 miliona eura.

Turska državna agencija za međunarodni razvoj, TIKA, od 2004. deluje na Kosovu i od tada je realizovala preko 500 projekata u oblastima obrazovanja, zdravstva, zaštite kulturnog nasleđa, poljoprivrede, te unapređenju ljudskih kapaciteta unutar institucija i dr. Ukupan iznos tih investicija je nepoznat.

Turska je na Kosovu prisutna i preko infrastrukturnih projekata.

Američko-turski konzorcijum Bećtel-Enka radio je na izgradnji autoputa koji veže Kosovo sa Albanijom. Isti konzorcijum radi i na izgradnji autoputa Priština - Elezov Han (Đeneral Janković), koji Kosovo spaja sa Makedonijom.

Turski konzorcijum Limak Celik privatizovao je kosovsku mrežu za distribuciju električne energije, za 26,3 miliona eura. Tursko-francuski konzorcijum Limak-Aeroport de Lyon, uzeo je na koncesiju na 20 godina međunarodni prištinski aerodrom i obavezao se da u njega uloži preko 100 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG