Dostupni linkovi

Hapšenja širom Turske, Erdogan pozvao SAD da izruče Gulena


Istanbul: Građani slave predaju pučista
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Istanbul: Građani slave predaju pučista

Turska vlada saopštila je da je tokom neuspelog puča u noći između petka i subote poginulo 265 ljudi, od čega 161 civil i 104 pučista, javila je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Pokušaj državnog udara koji smo pratili iz minuta u minutu u Turskoj zaustavljen je, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je da se vlada vratila na čelo države, da je pokušaj pobune dijela vojske "izdaja" i da će odgovorni platiti veliku cijenu, te pozvao SAD da izruče Turskoj Fetulaha Gulena za kojeg tvrdi da stoji iza puča.

Vojne i policijske snage lojalne Erdoganu provode akciju hapšenja preostalih učesnika neuspješnog pokušaja prevrata.

Turski ministar odbrane saopštio je danas popodne da je puč spriječen, ali da je još rano reći da je prijetnja u potpunosti eleminisana. On je naveo da niti jedna oblast zemlje nije van kontrole, ali da su snage bezbjednosti i dalje u stanju pripravnosti. Među uhapšenim u vojsci su i komandant Trećeg korpusa Erdal Ozturk, te komandant Druge divizije Adem Huduti.

Vlasti su odmah danas sa dužnosti uklonile 2.745 sudija za koje se sumnja da su učestvovale u puču. Agencija Reuters je objavila je da je turska policija privela i Alparslana Altana člana Ustavnog suda Turske.

Deset članova Visokog sudskog vijeća razriješeni su dužnosti i privedeni, a traga se za još 140 sudija kasacionih sudova, osumnjičenih za učešće u puču.

Predsjednik Erdogan naveo je da je pobunu izvela "manjina" u vojsci i da su neki u vojsci primali naređenja sveštenika Fetulaha Gulena koji je dobrovoljnom egzilu u SAD od 1999. i u obraćanju pristalicama večeras pozvao SAD da ga izruče, ukoliko su turski saveznik.

"Našim američkim prijateljima kažemo da ćemo im tražiti da izruče teroristu koji se krije negdje u Pensilvaniji i onda će stvari biti bolje. SAD moraju izručiti tu osobu koja se krije u Pensilvaniji", rekao je Erdogan.

Gulen je međutim, odbacio optužbe i u intervjuu maloj grupi novinara u svojoj rezidenciji u Pensilvaniji rekao da je pokušaj državnog udara možda namješten.

Fetulah Gulen tokom razgovora sa novinarima u Pensilvaniji, 16. juni 2016.
Fetulah Gulen tokom razgovora sa novinarima u Pensilvaniji, 16. juni 2016.

On je pozvao građane Turske da ne gledaju na vojnu intervenciju u pozitivnom svjetlu, te naveo da demokratija ne može biti postignuta vojnom akcijom.

"Kao neko koji je trpio pod nekoliko vojnih udara proteklih nekoliko decenija, posebno je uvredljivo da budem optužen za bilo kakvu vezu sa ovakvim pokušajem. Kategorično odbijam ovakve optužbe", naveo je Gulen predhodno u saopštenju.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Čavušoglu je rekao da je Turska jasno predočila SAD-u da je Fetaluh Gulen iza pokušaja puča i da je to pomenuo u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

"Pitanje ekstradicije nije direktno pomenuto u našem razgovoru juče. Ipak, ja sam veoma direktno rekao još jednom da je to pokušaj Gulena, koji boravi u njihovoj zemlji i njegovih struktura unutar vojske", rekao je Čavušoglu u intervjuu za Reuters.

Čavušoglu je poručio da vojska treba “da bude očišćena od uticaja Gulena”.

Američki državni sekretar Džon Keri je, međutim, danas rekao da nisu primili zahtjev za izručenje, da će zahtjev razmotriti ako ga dobiju, ali da su uz potrebni dokazi.

"Mi smo pozvali vladu Turske, kao što uvjek činimo, da nam ponude bilo kakav valjani dokaz koji će podržati te tvrdnje", rekao je Keri.

Keri je kazao Čavušoglu da su tvrdnje kako su SAD navodno umešane u pokušaj propalog puča u Turskoj štetne za odnose između dva NATO saveznika, preneo je Ruters.

Turska državna agencija Anadolija je u međuvremenu objavila da su vlasti otkrile planove i pronašle spiskove na kojima su navedena imena osoba koje bi bile komandanti i njihovi zamjenici za vrijeme vanrednog stanja, ako udar uspije.

Neki vojnici u vojnoj bazi Indžirlik umiješani su takođe u pokušaj puča i uhapšeni su, nakon čega je vojna baza ponovo stavljena u funkciju i iz nje će će se nastaviti operacije protiv takozvane "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL), nakon što čistke zbog pokušaja puča budu gotove.

(Fotogalerija: Tok pokušaja državnog udara)

Turski zvaničnici poručili su da će oni koj su učestvovali u zavjeri platiti visoku cijenu.

"Oni koji su otvorili vatru na građane naše zemlje gori su od terorista Radničke partije Kurdistana PKK. Do sada je ukupno poginula 161 osoba, 1.440 ljudi je ranjeno, 2. 839 vojnih oficira različitih rangova koji su bili umješani u pokušaj puča su uhapšeni. Ima ih mnogo, neki od njih su uklonjeni sa dužnosti, neki su odvedeni u pritvor, neki su zatvoreni, a za nekima se traga. Manje - više oni koji su bili okosnica ovog pokušaja puča su zatvoreni. Stvari su pod kontrolom. Prema prvim informacijama 20 onih koji su pokušali puč su poginuli, a 30 je ranjeno. Ali to nisu finalne brojke", rekao je premijer turske Binali Jildirim.

Sve glavne političke stranke u Turskoj osudile su pokušaj preuzimanja vlasti pučem. Među njima i uticajni lider prokurdske Demokratske narodne partije (HDP) Selahatin Demirtaš.

"Želio bih da naglasim da osuđujemo ovakve propučističke aktivnosti. Nikakav puč, ni vojni ni politički ne može imati legalno uporište. Pokušaj puča koji je počeo sinoć ne može biti uspješan zahvaljujući zajedničkom stajalištu i zajedničkoj volji demokretskih političara", poručio je Demirtaš.

Da bi pokazali da se stanje u zemlji normalizuje zasjeda i turski paralament čiji su poslanici takođe osudili pokušaj svragavanja valsti izabrane na izborima i napad na institucije sistema.

Istovremeno, grčke vlasti saopštile su da će Turskoj vratiti vojni helikopter u kojem je grupa turskih vojnika sletjela u Grčku "što je brže moguće", ali i da će ispitati zahtjeve za azil osam vojnih lica uhapšenih odmah po slijetanju.

Portparolka grčke vlade Olga Gerovasili rekla je da će se zahtjevi za azil posade vojnog helikoptera razmotriti u skladu s međunarodnim pravom, kao i da će vlasti u Atini uzeti u obzir da su oni učestvovali u pokušaju vojnog puča.

(Video: Vojska u pokušaju izvršenja državnog udara)

Turska vojska kontroliše mostove na Bosforu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Jasna podrška Erdoganu stigla je iz Brisela.

Turska je važan partner Evropske unije i ona izražava "apsolutnu podršku njenoj izabranoj vlasti, njenim institucijama i zakonima", saopštio je Evropski savjet.

Predsjednik Savjeta EU Donald Tusk rekao je danas da će posljedice pokušaja državnog udara u Turskoj ključne za cijeli region i odnose EU i Turske i dodao da se tenzije ne mogu riješiti oružjem.

Američki predsjednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj. Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bijela kuća.

"Stejt Department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj", navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na "puno poštovanje" turskih demokratskih institucija i ustava.

Bilo jasno da puč neće uspjeti

"Bio je to "klasični turski" pokušaj puča: organizovan od malog dijela vojske i bez ikakve veze sa širom populacijom. Čini se da je puč od 15. jula pokušaj "Gulenove grupe" ali bez značajnije podrške opozicije i do subote ujutro – manje od 12 sati nakon što je počeo – bilo je jasno da neće uspjeti", navodi urednik u Radio Free Europe Abbas Djavadi. Kompletnu analizu pročitajte OVDJE.

Pokušaj državnog udara u Turskoj jeste iznenađenje, ali i nešto što je iz Turske tradicije vojnih udara moglo da se očekuje, ocjenjuje za RSE Borivoje Erdeljan, spoljnopolitički komentator.

"Čini se da je predsednik Erdogan, odnosno njegov sistem, to sprečio vrlo efikasno. I ono što je najvažnije Erdogan svoju podršku nije manifestovao generalskom svitom iza sebe nego pozivom i podrškom masi, narodu, biračima, da izađu na ulice i, kako je rečeno, odbrane demokratiju. Pitanje je, naravno, sada koje se odmah nameće – koja je to demokratija u Turskoj, kada je izložena mnogim i sasvim opravdanim zamerkama i kritikama da je to na delu nešto drugačije od onoga što se govori u Istanbulu i Ankari", komentariše Erdeljan. DETALJNIJE

Suzbijanje puča uz podršku građana

Pokušaj državnog udara u Turskoj počeo je u petak uveče, kada je vojska objavila kako je "preduzela potpunu kontrolu" da upravlja zemljom, u pokušaju da zaštiti demokratski poredak i održi ljudska prava.

Državna televizija je prenijela zatim da je vojska proglasila vanredno stanje i policijski čas, a zatim je vojska ušla i u državnu televiziju koja je obustavila emitovanje programa.

Premijer Turske Binali Jildirim ubrzo nakon ovih vijesti izjavio da dio turske vojske poduzima akcije bez poštovanja vrhovne komande i da je izvršen pokušaj vojnog udara.

Turski premijer je rekao da je pogrešno ove događaje nazvati "udarom", ali je naveo da se radilo o "pokušaju" od strane jednog dijela vojske.

Predsjednik Turske Redžep Tajib Erdogan ubrzo se obratio građanima preko mobitela i društvenih mreža i pozvao iz da izađu na ulice i iskažu protivljenje puču, što su oni i učinili, te se usprotivili pučistima u centru Istanbula.

Pobunjeni dio vojske blokirao je i mostove preko Bosfora, a uslijedili su napadi vojnim letjelicama na zgradu parlamenta u Ankari.

Na ulice Istanbula i Ankare izašli su i tenkovi, a prema navodima medija, na civile na ulici je pucano na više lokacija.

U isto vreme su se i iznad Ankare čuli vojni avioni kako prelijeću i pucnjava.

Brojni snimci objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju haos, tenkove kako gaze civilna vozila, odnošenje ranjenika.

Kako su sati prolazili, vojska se polako počela predavati policiji, a turske vlasti ubrzo su izvršile smjene u vojnom vrhu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG