Dostupni linkovi

Hiljade učenika u školama povezanim sa Gulenovim pokretom


Mehmet Akif koledž u Prizrenu
Mehmet Akif koledž u Prizrenu

Na Kosovu funkcioniše niz obrazovnih institucija koje su nadahnute, veruje se, pokretom Hizmet, Fetulaha Gulena, turskog vjerskog vođe kojeg predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Pod obrazovanom institucijom Gulistan, "Gulistan educational institutions", spadaju predškolske ustanove, obdaništa, te privatne osnovne i srednje škole "Mehmet Akif".

Ima ih nekoliko - u Lipljanu kod Prištine, Prizrenu, Đakovici, te naselju Marigona, takođe u blizini Prištine.

Pored ovih školskih ustanova, na Kosovu funkcioniše i "Atmosfera fondacija za obrazovanje i kulturu" koja je pod Gulenovim pokretom.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije kažu da ove škole deluju u skladu sa kosovskim zakonima, te nemaju saznanja ko stoji iza njih.

Ajla iz Prištine pohađala je "Mehmet Akif" školu samo godinu dana. Kako navodi, obrazovanje je kvalitetno, ali od nastavnog osoblja postoji veliki pritisak na studente da klanjaju, da uče o islamu i slično tome.

"Nije nam bilo dopušteno da sedimo u istoj klupi sa drugovima. Na ekskurzijama devojke i muškarci družili su se odvojeno. Tokom predavanja nije bilo tih pritisaka, ali tokom vanškolskih aktivnosti - da. Pratili su ponašanja devojčica i onda roditelje izveštavali o tome", kaže Ajla.

"Nije mi se svidelo sve to, i napustila sam školu", objašnjava.

Kosovski istraživač, Jeton Mehmeti, je prilikom individualnog istraživanja o prisutnosti Gulenovog pokreta na Kosovu došao da saznanja da on godinama funkcioniše širom zemlje.

Pokret je uspeo da stvori reputaciju da pomaže obrazovanje mladih ljudi, doprinosi međuverskom dijalogu i poziva na toleranciju.

Mapa Gulistan obrazovnih institucija na Kosovu
Mapa Gulistan obrazovnih institucija na Kosovu

Istraživanje dodaje da je Gulenov pokret na Kosovu zvanično počeo sa radom 2004. godine, putem "Atmosfera fondacije za obrazovanje i kulturu", najpre u Prizrenu, te potom i u Prišitni, Peći i Gnjilanu.

Ova fondacija je pomogla prevod 16 Gulenovih knjiga na albanski jezik. Takođe, otvorila je i studentski dom u Prištini za one koji su u teškoj finansijskoj situaciji.

Kako su rekli iz ove fondacije, cilj je mladima pružiti što bolje obrazovanje. Mnogim siromašnim studentima pružena je mogućnost da imaju gde da žive, pohađaju srednju školu i raspolažu kompjuterima.

Hiljade učenika

Gulenov pokret ima bliske veze sa "Mehmet Akif Koledžom" na Kosovu, iako funkcionišu odvojeno. Ovaj koledž se pridržava državnog kurikuluma i jedina je međunarodna škola koja se zasniva na nauci, ali učenike takođe uči o etici i moralu. U njoj nema predmeta o religiji, ali studentima se pored naučnog znanja pruža i znanje o etičkim vrednostima.

U istraživanju se dalje navodi da je Gulenov pokret pomogao u izgradnji studentskih domova, u pružanju van nastavnih predmeta za učenje stranih jezika, te pomoć za prevod važnih knjiga. Istraživanje je objavljeno u knjizi "The Gulen Hizmet Movement and its Transnational Activities", čiji su autori Sophia Pandya i Nancy Gallagher.

Inače, kako navode iz Ministarstva obrazovanja, nevladina organizacija Gulistan iz Turske na Kosovu funkcioniše od 2000. godine, a osnovne i srednje škole ove organizacije od 2003. funkcionišu pod nazivom „Mehmet Akif".

Kako za RSE kaže zamenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, ove škole pohađa više od 1.500 učenika.

"One sve deluju u okviru ’Mehmet Akifa’, poštuju Zakon o preduniverzitetskom obrazovanju na Kosovu, i uglavnom se nastavni obrazovani proces sprovodi u okviru kurikuluma, dakle nastavnog plana i programa kosovskog Ministarstva za obrazovanje. Imaju uredno izdate licence, tako da je sve u najboljem redu, što se obrazovanja i obrazovanog procesa i zakona tiče", ističe Baldži.

U Ministarstvu obrazovanja, međutim, nemaju informacija da je Gulenov pokret iza ovih obrazovanih institucija.

"Ne znamo. Mi kao ministarstvo znamo imena direktora, ljudi koji su to otvorili, oni žive na Kosovu, imaju uredna dokumenta, a ko stoji i kako mi to ne znamo", kaže Baldži.

Mahir Jagdžilar, lider najveće turske partije na Kosovu, KDTP, ujedno i ministar javne administracije, na pitanje da li postoji uticaj Fetulaha Gulena na Kosovu putem njegovih obrazovanih institucija, tvrdi kako sve obrazovane institucije na Kosovu funkcionišu po kosovskom obrazovanom sistemu - uz licencu i dozvolu.

"Ako se uticaj dopusti, to nije dobro ni za Kosovo, ni za jednu državu. U tom smislu, uticaj je određen kosovskim zakonima", kazao je Jagdžilar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG